Fotósélet – 2009. november 9.

0
122

Kiállítások, meghívók, események
A Fotóművészeti Nyári Egyetem záró kiállításáról Máté Réka írása és fényképei megtekinthetők: http://www.volgysegportal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2092&Itemid=86 címen.
*
2009. november 9-én 17.00 órakor a Deák Diák Galériában (VIII. Köztársaság tér 4.) Dr. Holló Zsuzsanna Szemtől szembe című kiállítását nyitja meg Fabó Katalin fotóművész, a MAFOSZ alelnöke. A kiállítás megtekinthető november 27-ig, hétköznapokon 14.00 – 18.00-ig.
*
Az Óbudai Fotóklub jubileumi fotókiállításának megnyitójáról készült videó felvétel megtekinthető: http://obudaifotoklub.uw.hu – középen: megnyitó letöltése *.avi. fileként-re kattintás után elindul.
*
A dabasi Kossuth-ház galériájában (Kossuth László u. 19.) nyílik 2009. november 13-án 17 órakor a CEGLÉDI FOTÓKLUB Sokszemközt a nagyvilággal című közös kiállítása. Megnyitja Varga László, a Dabasi Fotóklub Egyesület elnöke. Megtekinthető december 4-ig hétköznapokon 9-17 óra között. Hétvégén előre egyeztetett időpontban. Tel.:06-29/362-545
*
A Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában (Budapest, Váci út 179.) 2009. november 16-án hétfőn 14.30-kor nyílik ABONYI MAYA és BAÁN KATALIN ZENE – BONA című fotókiállítása. Megnyitja: Fabó László orgonaépítő. Megtekinthető november 16-tól december 4-ig naponta 10-18h-ig.
*
November 18-án 18 órakor a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Máté János termében (Bp. XX. Ady Endre u. 98.) a Szivárvány Fotóklub Fiktusz Botond és a gyerekek című kiállítását nyitja meg Fabó Katalin klubvezető.”
*
Réti Dóra Érzéseim fényévei című fotókiállításának megnyitója 2009. november 20-án, pénteken 18 órakor lesz Budapesten, a XVII. kerületi Csaba Ház Galériájában (Rákoscsabai Közösségi Ház – Budapest, 17. ker. Péceli u. 222. http://www.csabahaz.hu/pages.php) A kiállítás megtekinthető 2009. november 20-tól 29-ig. Nyitva: hétköznap 9:00-től 21:00 óráig. Szombaton és vasárnap a programokhoz igazodóan.
*
A Balassagyarmati Fotókör kiállítása 2009. november 9-től a hónap végéig tekinthető meg a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola (Bajcsy u. 7.) aulájában. A fotókör honlapja:
*
A Prisma Fotóklub (Csíkszereda) által rendezett Experiment kiállítás díjazott és kiállításra javasolt kepeinek jegyzéke megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon november 11-től.
*
A Hargita Megyei Kulturális Központ tisztelettel meghívja Önt Ádám Gyula fotográfus kiállítására 2009 november 15-én, 12 órától a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház kiállítótermébe. A kiállítást Vécsi Nagy Zoltán méltatja. Közreműködik Ádám Rebeka és a Heveder zenekar. Szervezők: Hargita Megye Tanácsa – Hargita Megyei Kulturális Központ és a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház.
*
Tatán a Kuny Domokos Megyei Múzeumban (TATA, Vár, Váralja utca 3.)nyílik a FOTO NATURA Természetfotósok Egyesülete Az ezerarcú természet” című kiállítása 2009. november 14. szombat, 15 órakor.
A kiállítást megnyitja dr. Fülöp Éva Mária megyei múzeumigazgató, a vendégeket köszönti Szalánczy Béla, az egyesület elnöke. A kiállítás megtekinthető: 2009. december 31-ig
*
*

Magyar sikerek külföldön
Az 1st Finland International Digital Circuit-en három képet fogadtak el Vető Istvántól, a természetfotó kategóriában.
*

Törköly Józseftől (Lajos Sándor Fotóklub, Szeged) Zajecar 2009 pályázaton Szerbiában 4 kategóriában 7 képet fogadtak el.
*

Tarcsa Balázs sikeresen szerepelt a BEREGA 2009” International Photography Exhibitions FIAP 051/2009 (Ryzan, RUSSIA) című pályázaton, ahol három elfogadása volt; Az 52nd Dum Dum Salon 2009 FIAP 121/2009 (Kolkata, INDIA) kiállításon egy képpel szerepel; a 33rd INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY EXHIBITION „ZAJECAR 2009“ FIAP 86/2009 (Zajecar, Serbia) című tárlaton pedig 4 elfogadása volt.
*

Papp Elek, AFIAP a „Child 2009“ 33rd International Photography Exhibition-n, Zajecarban 4 képpel szerepelt és az egyik ISF Bronz Medalt kapott. Ypres-ben (Belgium) a Golden Spurs 2009-n 4 képét fogadták el és az egyiket Honourable Mentionnal tüntették ki. Buenos Airesben (Argentína) a 2nd Virtual Imaging Intern. Exhibition-n 5 képét fogadta el a zsűri és az egyik PSA HM -t kapott. A 45. Salon Mondialon Luxemburgban 2 képpel volt falon. A 42nd EA Intern. Salon of Photography-n Hong Kongban 2 képpel szerepelt. A 15th Macao Intern. Salon of Photography-n 2 képét fogadták el. Olaszországban a Trophy „The Angel Mountain“- kiállításra egy képét fogadták el.
*
*

Meghívó médiaműhelybe Balatonszárszó, 2009. november 20-22.
A Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóbizottsága, az Evangélikus Élet szerkesztősége és a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) szeretettel hív minden érdeklődőt közös szakmai programjára. A Protestáns Médiaműhely őszi hétvégéjére a szervezők ezúttal elsősorban azon digitális fényképezőgéppel rendelkezők jelentkezését várják, akik szakemberek segítségével szívesen elmélyülnének a digitális fényképezés rejtelmeiben, különös tekintettel a – keresztény lapokban is igényelt – sajtófotó műfajára. A péntek estétől vasárnap délig tervezett program a helyes fényképezőgép-használat technikai tudnivalóin kívül foglalkozik a képalkotás (kompozíció) és a digitális utómunkálatok kérdéseivel is, valamint az egyházi rendezvények fotózásának szempontjaival. Az elméleti előadásokat gyakorlati foglalkozások egészítik ki, ezért kérjük, hogy az e-mail címünkre küldött jelentkezéshez ki-ki mellékelje (1200 x 1600 pixel ajánlott méretben) három legsikerültebbnek vélt – tetszőleges témájú – felvételét. A részvételi díj 9600 Ft, amely a helyszínen fizetendő, és magában foglalja a szállás és a háromszori étkezés díját is. Jelentkezési határidő: november 10. Helyszín: Evangélikus Konferencia- és Misszió Otthon (8624 Balatonszárszó, Jókai u. 41.). Kezdés: pénteken 19.30-kor vacsorával; zárás vasárnap 13 órakor ebéddel. Csak a médiaműhely teljes időtartamán részt venni szándékozók jelentkezését várjuk! Jelentkezni a zsuzsa.boda@lutheran.hu e-mail címen lehet, illetve – digitális adathordozón benyújtott fényképekkel – személyesen az Evangélikus Élet szerkesztőségében (1085 Budapest, Üllői út 24., tel.: 1/317-1108, 20/824-5519) Boda Zsuzsa szerkesztőségvezetőnél. A jelentkezés elfogadását november 15-ig a részletes program megküldésével igazoljuk vissza!
*
*

Fotoszintézis 2009 című fotópályázat
A NATURAMA Szövetség két témakörben hirdetett fotópályázatot. Felhívásuk megtalálható a www.naturama.hu weboldalon. Beküldési határidő: 2009. november 30.
*
*

Boldog Gyerekszív fotópályázat Nyilas Misi Karácsonyára
Boldog Gyerekszív néven fotópályázatot hirdet a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja Nyilas Misi Karácsonya akciója keretében. A pályázat témájában olyan alkotásokat várunk, ahol a gyerekek őszinte boldogsága, mosolya, öröme kerül előtérbe. Pályázni lehet mindenkinek, feltétel nélkül.
Egy pályázó legfeljebb 3 képet küldhet be. Formai követelmény: A beküldött kép legalább 800 kB , legfeljebb 10 MB legyen. Legkisebb oldala érje el az 1200 képpontot. Pályamunkákat emailban, jpg formátumban a ciposdoboz.sk@jobbadni.hu címre várjuk. A fotók elnevezésének tartalmaznia kell a szerző nevét, a fotó alkotásának helyét, idejét és a kép címét is (pl. kis_peter_marcelhaza2009_karácsonyi_csillogás.jpg). Kérjük az alkotót, hogy egy bemutatkozó levelet is mellékeljen doc. formátumban ahol a fájl megnevezés a szerző neve legyen. A levél elején tüntesse fel személyes adatait (név, születési időpont, pontos lakhely, e-mail és telefonos elérhetősége). A levél tartalma az adott kép/képek története legyen, képenként kb. 5 mondatban.

Beérkezési határidő: 2009. november 20, 24:00
Eredményhirdetés: 2009. november 27-e után közzé tesszük az interneten a legjobb 15 képet, rangsor nélkül.
A kiválasztott 15 legjobb kép árverésre kerül, ahol a képeket bárki megvásárolhatja. A bevétel teljes mértékben a Nyilas Misi Karácsonya programot támogatja. Lehetséges továbbá egy vándorkiállítás a beérkezett képekből. A képek személyiségi jogokat nem sérthetnek, ennek következményei a szerzőt terhelik. A szerző ennek feltételeit az alkotások beküldésével elfogadja. A képekre november 20-a után bárki tehet árajánlatot a ciposdoboz.sk@jobbadni.hu címen a kép adatainak pontos megjelölésével. Az összes kép javasolt legalacsonyabb ára 10 €. A képek legkésőbb 2010. március 15-ig a legmagasabb árajánlatot tevő tulajdonába kerülnek, lehetőségeinkhez mérten A4 es formátumban bekeretezve. A képekre bárki szavazhat november 20-a után, a Facebook közösségi portálon a Nyilas Misi karácsonya néven alapított csoportban. A szavazatok irányadóak, de nem döntőek a 15 kép kiválasztásánál. A fotók kiválasztásánál profi és amatőr fotósok segítenek.
A képek megtekinthetőek lesznek továbbá, itt :
Nyilas Misi Karácsonyáról bővebben itt olvashat:
További információ: ciposdoboz.sk@jobbadni.hu
*
*

4. Ágens Nemzetközi Fotópályázat

Rendező: Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft. (1027 Budapest, Fő u. 73.)

Időpont: 2010. január 16-27.

Helyszín: Ágens Fotógaléria (1027 Budapest, Fő u. 73.)

Témakör: kötetlen

Részvételi feltételek: a pályázat nyitott, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet.
Egy szerző 4 színes és 4 monochrom papírképet küldhet be. Az alkotások maxi mális mérete 30×40 cm. A képeket
keret és paszpartu nélkül kell elküldeni, mert a kiállításra kerülő képeket egységesen kivitelezzük. Képsorozat nem
küldhető be. Minden kép hátoldalán olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, az alkotás címe magyar, illetve
angol nyelven, valamint a kép sorszáma. A felvételek hagyo mányos vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek,
azonban a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők. A kiírástól eltérő méretű és technikájú
képeket a rendezők nem fogadják el és nem is küldik vissza, a feltételek el nem fogadása automatikusan kizárja az
alkotót a pályázatból, a képeket nem küldjük vissza.

Kategóriák: színes
monochrom

Nevezési díj: egy kategóriában 2000 Ft vagy Európában 10 euro, Európán kívül 15 USD
két kategóriában 3000 Ft vagy Európában 15 euro, Európán kívül 25 USD
Számlaszám: 10200885-32619975-00000000
Nevezési díjat csekken nem fogadunk el.
Az a szerző, aki nevezési díjat nem fizet, annak fényképeit a szervező elfogadja ugyan és részt vehet a pályázaton,
azonban képei a kiállítást követően az Ágens Fotógaléria tulajdonába kerülnek és a szerző nevének feltüntetésével
szabadon értékesíthetőek.

Pályázati naptár:
2009. november 30. a képek és a nevezési díj beérkezési határidő
2009. december 12-13. zsűrizés
2009. december 23. a kiállításra kerülő alkotások szerzőinek értesítése
(a kiállított képek jegyzéke a honlapról letölthető)
2010. január 16. 11.00 óra a kiállítás megnyitása
2010. március 16. a képek visszaküldése

Díjazás kategóriánként: 1 db FIAP arany
1 db FIAP ezüst
1 db FIAP bronz
4 db FIAP kékszalag
1 db ÁGENS kollekciódíj
A kiállításon díjat nyert képek a rendező tulajdonát képezik. A beküldött anyagot a rendező a legnagyobb gondossággal
kezeli, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállal. Minden szerző a kiállítás anyagából ké –
szült katalógust kap. A kiállítás megfelelő propa gá lása céljából a képeket a rendező szabadon szerzői jog érvé nyesí tése
nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV). A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket.

A képek beadása:
Levelezési cím: Ágens kft. 1027 Budapest, Fő utca 73.
e-mail: agens@externet.hu

Csomagolás: sérülést kizáró csomagolás, ajánlott küldemény formájában, megcímzett válaszboríték

A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.agens90.com

Zsűri tagjai: Fejér Zoltán (HUN) fotótörténész, újságíró
Szabó Béla (HUN) AFIAP, MFSZ, Hon. ES-ÖGPH, EPHAP
Lipták István (SVK) fotóművész
Johann Majer (AUT) EFIAP, EPHAP, M-VÖAV, ÖGPh
*********************

Fotósélet – 2009. november 9.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával