11.8 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2009. július 27.

Utazás a világ körül – Ausztrália
Érdeklődőket szívesen látunk 2009. július 27-én hétfőn 16 órakor az MMIKL fotógalériájában (Bp., I. ker., Corvin tér 8.). Ekkor nyílik a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által meghirdetett Utazás a világ körül – Ausztrália című, digitális fotópályázat első magyarországi bemutatója. Tervezett programja:

Borbáth Erika az MMIKL főigazgatója köszönti a megnyitóra érkező vendégeket

HE Mr Alex Brooking, Ausztrália budapesti nagykövete, a “Travel Around the World 2009 – Australia” digitális fotóverseny patrónusa köszönti az alkotókat.

Csaba Gábor Magyarország canberrai nagykövete megnyitja a kiállítást

Borbáth Erika főigazgató átadja a díjakat

Szabó Márta fotóművész (a zsűri tagja) bemutatja a pályázatra érkezett művekből szerkesztett Ausztrália című diaporámát
A kiállításon szereplő alkotók a megnyitó ünnepségen vehetik át a tárlat anyagát tartalmazó fotóalbum egy-egy tiszteletpéldányát. Aki bármely okból nem tud eljönni a megnyitóra, később egyéni időpont egyeztetéssel (225-6033 jut hozzá a fotóalbumhoz. Az Ausztráliában élő kiállítóinkhoz a nagykövetségen keresztül vagy postán juttatjuk majd el a könyvet.
A tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg ezen a helyszínen. Ezt követően térítésmentesen kölcsönözzük a komplett kiállítást a közművelődési intézményeknek. Az időpontok összehangolhatók a gyoril@mmikl.hu email címen.
*
*

Ágens FOTÓ árverés
Az Ágens Fotógaléria szeptemberben megrendezi immáron az 5. Ágens fotóárverést. Az aukcióra augusztus 18-ig vesznek fel régi és kortárs fotóművészeti alkotásokat. Az árverés tételeiből fotókiállítást rendeznek, melynek időpontja: szeptember 14-22. Helyszín: 1027 Budapest, Fő u. 73.
A szerződési feltételek és a fotók átvételi elismervénye honlapjukról letölthető: www.agens90.com
*
*

Kiállítások, események, meghívók
Vajdaság a tenyerünkön – vajdasági fotográfusok bemutatkozása Szolnokon, az Aba-Novák Kultúrális Központ galériájában 2009. július 30-ig.
Képek a megnyitóról és Szolnokról itt:
Katalógus itt:
*
Lennert Géza EFIAP kiállítása 40 év képeiből RETRO 1969-2009 címmel július 15-én nyílt meg Mariborban (Szlovéniában) a Fotogalerija Stolp-ban. Megtekinthető 2009. augusztus 8-ig.
Képek a megnyitóról és Mariborból, Posztijnából és Portorozsból
Katalógus PDF-ben, majdnem 10 MB:
*
Nagy Sugár (Kőbányai Pataky Fotóklub) első önálló fotókiállítása augusztus 4-én 17.30-kor nyílik a Hotel IBIS előcsarnokában (Bp., XIII. ker., Dózsa György út 56.). A tárlat augusztus végéig látogatható.
*

Szabó Béla aranydiplomás fotóművész (Győri Fotóklub Egyesület, Öttevény) akt és táncfotóiból rendeztek kiállítást a Győr-Sopron-Moson Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A zártkörű rendezvényre, a hely sajátossága miatt csak a bentlakók kaptak meghívást.
*
Július 23-án Városlődön a Falunap megnyitó rendezvényeként a helyi Művelődési házban nyitották meg a Reneszánsz töredékek című tárlatot, amely Békefi Antal,Láng Tibor és Noll Béla a Bakony Fotóklub tagjainak felvételeit tartalmazza. A nézők kérésére Békefi Antal tartott részletes ismertetést a reneszánsz kialakulásáról, lényegéről és magyar vonatkozásairól.
*
Július 3l-ig látható Láng Tibor Passaui Hangulatok című kamaratárlata Ajkán a Bányász Közösségi házban. Ugyancsak ezen időpontig Kolontáron a Könyvtárban a Cseppben a tenger című, minifotókat tartalmazó kiállítás tekinthető meg, míg július 31-ig Nyirádon a Művelődési Ház mutatja be a szerző Egyiptomi arcok emberek című anyagát.
*
A Bukovina Fesztivál pillanatai címmel nyílik fotókiállítása Máté Rékának a bonyhádi Vörösmarty Mihály ÁMK-ban. A tárlat július 28-tól augusztus 2-ig tekinthető meg. Hivatalos megnyitója egybeesik a XX. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál ünnepélyes megnyitójával, július 31-én, 17.30-kor.
*
A 2009. június 7-én Szentesen megnyitott XV. AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁS teljes anyaga megtekinthető a
www.szentesinfo.hu/mozaik/2009/aktfoto internet oldalon. A kiállítás anyaga kölcsönözhető. A feltételek egyeztetése: nagyistv@tvnetwork.hu
*
*

Magyar sikerek külföldön
A 42 -ik E.A. International Salon of Photography – Hong Kong szalonon három fotó kerül bemutatásra; a 1st C.N.P.O. International exhibition of Photography – Kína, két fotót állítanak ki; a Fotoforum 2009 Ružomberok – szlovákiai szalonon szintén két fotót fogadtak el Kerekes István EFIAP fotóművésztől. A 34- ik Salăo International de Arte Fotografica do Algarve 2009 – Portugália, az “Anyuval” című fotója kiállításra kerül és a zsűri FIAP Honoris Mention -nal díjazta.
*
*

A Nógrád Megyei Fotóklub 2009. augusztus-szeptemberi és IV. negyedévi programja
(A programok 17.30. órakor kezdődnek a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.
Az ettől eltérőt külön jelöljük! A *-al jelölt programok a MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJA (aug.29.) alkalmából kerülnek megrendezésre!
Július 30. 17.30 (csütörtök): A WIJNENDALEI (Belgium) CAMERA OBSCURA FOTÓKLUB kiállításának megnyitója (395)
*Aug. 27. 16.30 (csütörtök): HOMOGA JÓZSEF: „Erdélyi tájak, erdélyi emberek”. Fotókiállítás megnyitó a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna-Kovács Galériában
*Aug. 27. 17.30 (csütörtök): CZENTHE HUBA (Erdőkövesd) fotókiállításának megnyitója a Salgó-tarjáni Fotógalériában. ((396)
*Aug. 27. 17.30 (csütörtök) Dr. NYIRI LÁSZLÓ fotókiállítás megnyitó a JAMKK. Előtér Galériában
*Aug. 28. 11.00 (péntek): BRUNCZEL TIBOR fotókiállításának megnyitója a BAGLYASALJAI Idősek Otthona Galériában
*Aug. 28. 16.00 (péntek): Dr. AGÓCS JÓZSEF fotókiállításának megnyitója a Kohász Műv. Közp.
*Aug. 31. 16.00 (hétfő): „A FANCSIK CSALÁD” fotókiállításának megnyitója a pásztói Városi Könyvtár Galériában.
*Aug. 31. 17.00 (hétfő): HORVÁTH JÓZSEF fotókiállításának megnyitója a pásztói Mikuska Galériában
*Szept. 1. 10.00 (kedd): HOMOGÁNÉ TÓTH ILONA fotókiállításának megnyitója a Mátramind-szenti Általános iskola Galériájában
*Szept. 2. 10.00 (szerda): PALOTÁS JÓZSEF fotókiállításának megnyitója a Egészségügyi Szak-középiskola Galériájában.
*Szept. 3. 10.00 (csütörtök): BOTTYÁN KATALIN (Pásztó) fotókiállításának megnyitója Strom-feld Aurél Gépipari Szakközépiskola Galériájában.
*Szept. 4. 10.00 (péntek): BŐVIZ SÁNDORNÉ fotókiállításának megnyitója a ságujfalui Általános Iskola Galériájában.
Homoga József AFIAP klubvezető
*
*

Nagyváradi bucsú kiállítás
Meghitt környezetben került sor, július 24-én Nagyváradon a város központjában levő Foto Art Galériában megrendezett bucsú kiállításra. Mivel a terem bérleményi szerződése augusztus elején jár le és ennek tulajdonosa kifizethetetlen nagy összeget szabott meg a szerződés meghosszabbítására, a Galéria üzemeltetője, a nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubja le kellett mondjon erről a helyről. Az utolsó tárlatot, a klub tagjainak alkotásaiból állították össze. A „Léptek a fényben” című vándorkiállítást (melyet az év őszén nyitnak majd meg a szlovákiai Gömöri Múzeumban), kétszer mutatják be Nagyváradon, a közismert galéria régi és új székhelyén. A Foto Art Galériát 1990-ben Tóth István A.FIAP fotóművész alapította a nagyváradi Fotóklub keretén belül és biztosította ennek működését 19 éven keresztül. A közkedvelt galériában több mint 250 nemzetkőzi fotótárlat keretén belül kb. 25.000 alkotást mutattak be a nagyváradi közönségnek. melyet kétszázezren látogattak meg. Augusztustól Euro Foto Art Galéria néven nyílik az új kiállítóterem melyet a nagyváradi „Euro Foto Art” Szövetség fog üzemeltetni a „Tavirózsa” Fotóklubbal közösen. A kiállítóhelyet a megyei és városi önkormányzat díjmentesen bocsájtotta rendelkezésére a galéria üzemeltetőinek. A „Léptek a fényben” című vándorkiállítás másod megnyitójára augusztus 7-én, 11 órakor kerül sor az „Euro Foto Art” Galéria ugyancsak a város központjában lévő (December 1 tér 12. szám) új székhelyén.
*
*

„FÓKUSZÁL AZ IFJÚSÁG!”
A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ÉS SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÖS FOTÓPÁLYÁZATA
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Ha 10-25 év közötti, fényképezni szerető Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő fiatal vagy, akkor pont neked szól a „Fókuszál az Ifjúság!” elnevezésű fotópályázat, melyet közösen hirdetett meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009. július 15. augusztus 7. között !
1. A felhívás célja
A pályázat célja az általános- felső- és középfokú oktatási intézményekben tanuló fiatalok megszólítása annak érdekében, hogy a hagyományostól eltérő módon – fényképen keresztül – bemutathassák egyéni látásmódjukat,
érvényre juttathassák kreativitásukat és tehetségüket egy meghatározott, ám tág határok között mozgó témában: „mit tudok vagy mit akarok megmutatni egy kattintással?”. A pályázat további célja a fiatal korosztály bevonása annak kommunikálásába, hogyan látják saját életüket, hogyan gondolkodnak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő fiatalok. Miért szeretnek vagy nem szeretnek itt élni az Alföld közepén? Hogyan vélekednek olyan dolgokról, amelyek bármelyik más európai állampolgárt is foglalkoztatnak?
A pályázatban nincsenek fotó témák megadva – mindenki láttassa azt, amit láttatni szeretne!
2. Pályázati feltételek
 a pályázatban részt vehet minden, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Szolnok városi lakóhellyel (állandó vagy ideiglenes) rendelkező általános, közép, vagy felsőfokú oktatási intézményben tanuló 10-25 év közötti fiatal (a pályázat megjelenésekor a 10. életévét betöltött, de a 26. életévét a pályázat beadásáig be nem betöltött)
 Két korosztályban lehet pályázni:
-18 év 10 közötti és
25 19 – éves közötti tanuló.
pályázó Egy maximum 3 fotót nyújthat be,
fotóknak A (beazonosítható módon, ld. jelentkezési lap) Jász-Nagykun-Szolnok megyében kell készülnie, a fotóhoz egy címet és egy rövid (maximum 10 mondatos) szöveges leírást is mellékelni kell.
 A pályázatokat 2009. július 15 – augusztus 7. (postára adás utolsó napja) között lehet benyújtani CD-n a következő módon: – postai úton: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Jelige: „Fókuszál az Ifjúság !”
5001 Szolnok, Pf.: 41
– személyesen: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat székháza (Megyeháza) Elnöki Titkárság (1. emelet 158-as szoba), Szolnok, Kossuth Lajos út 2.
Vagy elektronikusan a Picasaweb oldalra történő feltöltéssel:
E-mail: fokuszalazifjusag Jelszó: foto2009
 A pályázathoz csatolni kell a pályázati felhíváshoz mellékelt jelentkezési lapot.
3. Egyéb információ
 A beérkezett pályaműveket szakértőkből álló zsűri bírálja el, a nyertesek 2009. augusztus 14-ig értesítést kapnak.
 Mindkét korosztály I- V. helyezettje értékes nyereményben részesül: o A két kategória I. helyezettjei értékes digitális fényképezőgépet nyernek,
A II – V. helyezettek további értékes nyereményeket kapnak
Az a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén,eredményhirdetésre 2009. augusztus 18-án délelőtt kerül sor. A díjakat Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere adja át. A pályamunkákból kiállítás nyílik a Megyeházán az eredményhirdetés napján. A pályázattal kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető Galó Anita kabinetvezetőtől az 56/505-226 30/383-1885 telefonon és a galo.anita@jnszm.hu címen, valamint Dr. Hanga Valéria megyei PR és
sajtóreferenstől az 56/505-309-es, 30/303-6272 telefonszámokon vagy a Hanga.Valeria@jnszm.hu e-mail címen.
A pályázati felhívás és a jelentkezési lap megtalálható a megyei önkormányzat honlapján a www.jnszm.hu címen, valamint Szolnok város honlapján a www.szolnok.hu címen.
*
*

Kultúrházak a XXI. században
Békés megyében, Békésen található Magyarország első vidéki művelődési háza, amely fennállásának 60. évfordulóját ünnepli 2009-ben. Ebből az alkalomból a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Közhasznú Társaság Kulturális Irodája a Békés Városi Kulturális Központtal és a Békési Galériával együttműködve országos fotópályázatot hirdet Kultúrházak a XXI. században
címmel, két kategóriában:
1. Épületek mint a XXI. századi közművelődés színterei
2. Mindennapok a XXI. századi kultúrházakban
A fotódokumentációs pályázat célja, hogy egy kiállítás keretében bemutassa, egyben dokumentálja a Magyarországon található kultúrházakat, illetve az ott zajló művészeti és közösségi életet. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi a szerepe a XXI. században a kultúrházaknak, a ma embere mit lát, mit vesz észre a működő művelődési házakból, közösségi színterekből.
A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Indulhatnak olyan fotósok is, akik csak kívülről figyelik, feltérképezik, vagy egyszerűen csak lefotózzák az épületet, a rendezvények kiemelkedő pillanatait, de olyanok is, akik maguk is egy művelődési intézmény szakkörében, klubjában dolgoznak, részt vesznek a közösségi élet mindennapjaiban.
A pályázatra tíz, bármilyen technikával készült, minimum 13 x 18 cm, maximum 30 x 40 cm méretű alkotás küldhető be, a két kategória között bármilyen megosztásban. A pályamunkákat paszpartu nélkül kérjük beküldeni.
A fotók hátoldalán – a nevezési lappal egyezően – szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma, a kép címe, kategóriája, valamint a település és a művelődési intézmény neve, ahol a kép készült.
A pályamunkákhoz CD mellékletként kérjük csatolni a fotók közlésre alkalmas felbontású digitális változatát is.

A pályázat nevezési díja 1000 Ft.Ezt az összeget a kiíró a fotók visszaküldésének postaköltségére kívánja felhasználni, a pénzt az OTP Bank 11733003-20119100 számú számlájára kell átutalni vagy belföldi postautalványon az alábbi címre befizetni: Békés Megyei IBSEN Kht. Kulturális Iroda 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. (A befizetés igazolásának másolatát kérjük a borítékba rakni.) A befizetett összegről intézményünk igény szerint számlát készít, és postázza azt a megadott címre.
A kiállítás rendezője gondosan bánik a beérkező pályaművekkel, de a szállítás közben keletkező károkért nem tud felelősséget vállalni.
A kiállításon bemutatkozó alkotók mindegyike emléklapot kap, a díjazottak pedig oklevélben és értékes tárgyjutalomban részesülnek. A zsűri döntése alapján a díjak megoszthatók, összevonhatók, valamint visszatarthatók.
A ki nem állított képek a zsűrizést követően postázásra kerülnek, illetve előzetes egyeztetés alapján személyesen átvehetők.

Pályázati naptár
Beérkezési határidő: 2009. augusztus 15.
Beküldési/beadási cím: Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Közhasznú Társaság Kulturális Iroda Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.
Zsűrizés várható helye és ideje:Békés Városi Kulturális Központ, 2009. szeptember 1.
• Értesítés az eredményről kizárólag e-mailben, valamint a kultura.bmk.hu és www.bekesikultura.hu weblapokon: 2009. szeptember 10-ig
A kiállítás helye és ideje: Békési Galéria, 2009. szeptember 19-től október 17-ig.
• A kiállítás anyagát a továbbiakban vándoroltatni szeretnénk, így a tárlaton szereplő képek visszaadásának várható ideje: 2010. július 30-ig.
Információ és nevezési lap kérhető: Békés Megyei IBSEN Kht. Kulturális Iroda, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. (telefon: 66/527-660), illetve letölthető a kultura.bmk.hu oldalról, e-mail: kultura@ibsen.hu
*
*

ALFÖLDI FOTÓSZALON
A Szentesi Fotókör és a Szentesi Művelődési Központ ebben az évben is megrendezi ősszel
Az Alföldi Fotószalont. A pályázati kiírás megtalálható a www.mafosz.hu weboldalon, a fotópályázatok között.
Beküldési határidő: 2009. szeptember 30.
Kiállítás megnyitó: 2009. október 23-án 15 óra.
Minden pályázónak sikeres felkészülést kíván a Szentesi Fotókör.
*************************

Fotósélet – 2009. július 27.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles