7.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2009. április 20.

Kiállítások, meghívók, események

Kohári Csaba és Tatai Balázs A pálos rend építészeti öröksége című fotókiállítása 2009. április 17-én nyílt meg Gödön, a József Attila Művelődési Házban (Pesti út 72.).
*
Az Ötven éves a Somogyi Fotóklub című kiállítás Kaposváron tekinthető meg 2009. április 15-től. Kiállítók: Adelmann István AFIAP, Buzikay Gyula, Balog József, Barna Ágnes, Balogh László, Bencze Csaba, Bernát Gyula, Csonka Béla EFIAP, Makai Károly, dr. Gáspár Ferenc, Kovács Zoltán Tamás, Katona Zsolt, Kovács Károly, Madarász Gyula, Jávori Béla, Horváth Ádám, Hendzsel Beatrix, Lakos István, dr. Topercer István, dr. Hegedüs György, Gyertyás László, dr. Sámik György, Lipkovics Tibor ES-MAFOSZ, Győri Vilmos E-MAFOSZ/G, Juhos Nándor, Szűts Miklós, Rozslay Géza MAFOSZ, E-MAFOSZ/S, dr. Torma Ákos, Németh László, Gözsiné Majlát Erzsébet, Szentiványi Árpád PSA-EFIAP, Péter János AFIAP, Völgyi Attila és Winicky Gabriella. Megtekinthető: METESZ Székház, Kaposvár, Bajcsy Zs. u. 1/c.
2009. 04.15-től 05.15-ig, munkanapokon 8-16 óráig.
*

Eisenmann József E-MAFOSZ/g (Óbudai Fotóklub) Ember, természet, művészet című fotókiállítása Mezőtúron, a Szabadidő Központban nyílik 2009. április 24-én 17 órakor. Látogatható két hétig.
*
A Debreceni Művelődési Központ Újkerti Galériájában (Jerikó u. 17-19.) tekinthető meg az Év természetfotósa 2008című kiállítás május 7-ig.
*
A Dabasi Fotóklub Egyesület Tág a világ, mint egy álom című fotókiállítása 2009. április 22-én 17 órakor nyílik Nagykörösön, az Arany János Kulturális Központban (Szabadság tér 7.). A fotók május 15-ig tekinthetők meg hétköznapokon 8-18 óra között.
*

A Miskolci Fotóklub Egyesület kiállításai
Március 30-tól április végéig: dr. Sidló Gábor Hawaii anziksz című tárlata megtekinthető Miskolc-Martintelepen (Gyöngyösi István u. 1.) a Miskolc Városi Könyvtár Tompa Mihály fiókkönyvtárában. Nyitva tartás mint a József Attila klubkönyvtárban.
Április 21. 17 órakor Dr. Sidló Gábor, Sidló Gyula és Sidló Mariann közös kiállítása nyílik Miskolcon, a József Attila Klubkönyvtárban (Szentpéteri kapu 95.). Május 8-ig látogatható de. 11-től este 7-ig (kivéve péntek, akkor du.3-ig).
Április 28. 17.30 – Miskolci Egyetem Szociológiai Intézet folyosóján Női szemmel a Miskolci Fotóklub Egyesület hölgytagjainak másodkiállítása, amely két hónapig lesz látogatható, hétköznapokon reggel 8-tól este 6-ig.
*
*

Fotóművészeti Nyári Egyetem

Időpont: 2009. július 4-től 11-ig

Helyszín: Bonyhád, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium

Címe: 7150 Bonyhád, Kossuth Lajos u. 4.
A részletes tájékoztató és a jelentkezési lap letölthető a www.mafosz.hu első oldaláról.
*
*

Magyar sikerek külföldön
Ukrajnában, Lvov-ban az ” 1st International Photo Salon of Fine Art Photography “Light and Shadow” 2009″ pályázaton Bese Zoltán, Velikán Patrus Dóra és Danis János 1-1 felvételét fogadták el kiállításra.
*
*

Eladó

Török Gáspár (Marosvásárhely) egy kisebb fényképezőgép gyűjteményt szeretne eladni. A 16 féle gép listáját, árát emailben küldi el az érdeklődőknek: gazsifoto@rdslink.ro
*
*

Fotótábor Felsőboldogfalván
Április 17-én, pénteken kezdődik Felsőboldogfalva községben az Orbán Balázs szemével elnevezésű fotótábor, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a község polgármesteri hivatala szervezésében. A 25-én, szombaton záruló idei tábor helyszínéül szolgáló községhez összesen 11 település tartozik közigazgatásilag, a községközpont Felsőboldogfalva mellett Bikafalva, Ócfalva, Farcád, Hodgya, Sükő, Patakfalva, Árvátfalva, Sándortelke, Telekfalva és Székelylengyelfalva. A 2002-től folyamatosan szervezett, a települések ezredfordulós képét dokumentáló fotótáborok közül az idei azért is kiemelt fontosságú, mert a névadó Orbán Balázs szülőfalujában, Székelylengyelfalván is fényképeznek a meghívott fotósok: Czire Alpár (Székelykeresztúr), Flórián Csaba (Béta), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Kovács Jenő (Székelylengyelfalva), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Kuthi Lázár (Felsőboldogfalva), Mincsor Szabolcs (Gyergyószentmiklós), Toró Attila (Sepsiszentgyörgy) és Balázs Ödön, a Forrásközpont munkatársa, a tábor szakmai felelőse. A válogatott anyagból készülő kiállítást a községben, majd Udvarhelyen láthatja a közönség. (P. Buzogány Árpád)
*
*

XI. Fotó Art Fotós Fesztivál Gyulán!
Május 29-30-31. között a Fotó Art magazin immáron 11. alakalommal rendezi meg a FOTÓS FESZTIVÁLT, ez alakalommal Gyula ad helyszint a rendezvénynek. A baráti hangulatú eseményre közel ezer a fotózás iránt érdeklődő, technikai és gyakorlati ismereteiket bővíteni kívánó vendéget várunk. A központi helyszín a gyulai művelődési központ lesz, itt kapnak teret a rendezvény támogatói is. Az előadások, vetítések és a műtermeket is itt rendezzük be. A fesztivál idén már saját weboldalon jelentkezik www.fotosfesztival.hu . A természetfotózás szerelmeseinek a páratlan szépségű Fekete Körös, a mályvádi erdő a dénesmajori tavak, a szabadkígyósi tanösvény és kastélykert ad majd felejthetetlen élményt. Minden természetfotós helyszínünk 5-6Km-re van a művelődési központtól. Természetesen idén is lesznek, buszok melyek a különböző helyszínekre szállítják a fotósokat. Akik szeretik megragadni a pillanatot, szeretik megörökíteni azt, amit csak egyszer lehet, azoknak ajánljuk a sportfotós helyszíneinket. Idén először lesz salakmotor verseny, foci és kézilabdadöntő, mint fotós téma. Az esti programokat színesítik majd a vetítéseken kívül a csillag és asztrofotózási lehetőségek. Gyulán található olyan nemzetközileg is jegyzett 206 mm-es Fluorid Tripled távcső, melyen keresztül fantasztikus asztrofotók készíthetők DSLR gépekkel. Gyula városa gyönyörű épületeket, szökőkutakat és tereket rejt magába, azok számára, akik szeretik a tér és forma kompozíciókat, igazi fotós csemegének számit a kétszeres Hild díjas város. A rendezvény három napja alatt így lehetőséget biztosítunk a technika kipróbálására minden fotográfiai témában. A magazin szakírói és fotós iskolánk oktatói minden elméleti és technikai segítséget megadnak a gépek kipróbálásához. Napközben előadásokra várjuk vendégeinket, péntek és szombat este a művelődési központ színháztermében tartunk vetítést. Idén is külön pályázaton díjazzuk a fesztiválon készült képeket.
Mindenkit szeretettel várunk! Regisztrálj most, hogy megajándékozhassunk téged is! További információ: Jamrik Vilmos 06 70 280-6732
*
*

„Csongrád Megye Kortárs Fotóművészete 2009” Fotópályázat
A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény Csongrád megye kortárs fotóművészete címmel nyolcadik alkalommal szervez kiállítást, amelyen életkori, foglalkozási megkötés nélkül részt vehet minden megyében élő, dolgozó és innen elszármazott alkotó. Egy szerző maximum 10 db színes, vagy fekete-fehér papírképpel pályázhat, amelyek mérete 13×18 cm és 30×40 cm közötti lehet. Fotósorozat nem adható be.
A pályázatnak nincs tematikai megkötése, tehát; tájképek, városképek, épületfotók, műemlékfelvételek, természetfotók, állat- és növényfelvételek, portréképek, eseményfotók, trükk-felvételek és más műfajú képek egyaránt szerepelhetnek a pályázati anyagban. Minden beadott fotó hátoldalán fel kell tüntetni a szerző nevét, postacímét, a kép címét és a kép sorszámát, amely adatoknak meg kell egyezniük a nevezési lap adataival. A fotókat nem kell semmilyen hordozóanyagra felhelyezni. Azon pályázók, akik postai úton kérik vissza műveiket, visszaküldésre alkalmas csomagolásban nyújtsák be pályázati anyagukat. A beérkező képeket a MAFOSZ által delegált szakértők zsűrizik. Kiállításra és intézményünk Virtuális Galériájába csak az általuk javasolt alkotások kerülnek. A pályázók alkotásaik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiállítás népszerűsítése érdekében képeik – szerzői jogdíj fizetése nélkül -, de nevük feltüntetésével megjelenjenek a nyomtatott és elektronikus sajtó valamennyi formájában. A legjobbnak ítélt képek alkotói tárgyjutalmazásban részesülnek! A képek postai beérkezésének határideje: 2009. május 25. Az alkotások személyesen is leadhatók a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézményben. A nevezési díj személyes átvétel esetén:800,- Ft/fő, postai visszaküldéssel: 1.500,- Ft/fő – a képek számától függetlenül -, amely összeget postaköltségre és installációra használunk fel. A nevezési díjat az intézményünk által adott csekken kell befizetni és a visszaigazoló szelvényt a képek benyújtáskor kell bemutatni, vagy annak másolatát a képekkel együtt beküldeni. A nevezési lap kitöltése kötelező, amely a rendezőktől igényelhető. A zsűrizés időpontja: 2009. május 28.A zsűrizés nem nyilvános, de igény szerint szakmai konzultációt biztosítunk a döntést követően. A kiállítás megtekinthető 2009. június 17. – július 10. között a Megyeháza aulájában, hétköznap 8-18 óra, szombaton 8-12 óra között. A képeket minden alkotó legkésőbb 2009. szeptember 30-ig átveheti személyesen a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézményben, illetve postán visszakapja. Nevezési lap, befizetési csekk és további információ kérhető:
Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény, Szeged, Rákóczi tér 1. 611. szoba (postacím: 6741 Szeged, Pf.: 457.) Bene-Kovács Szilvia, tel.: 62/561-644, e-mail.: kovacsszilvia@csongradamk.hu www.csongradamk.hu

*
*

NEMZETKÖZI FOTÓPÁLYÁZAT – Kiskunfélegyháza 2009
A pályázat célja: a fotográfia népszerűsítése a Magyar Fotográfia Napja időpontjában.
A beküldött fotókkal szemben támasztott követelmények:
A pályázaton bárki részt vehet. A beküldendő képek témája kötetlen. Egy pályázó maximum 5 db fekete-fehér vagy színes fotót küldhet be 1 példányos nevezési lappal .

A nevezési lap letölthető: www.felegyhazi-muveszek.hu
A pályázaton 5 évnél nem régebbi, olyan papírképek nevezhetők, melyeknek hosszabbik oldala minimum 30 cm. A fotókat 30 x 40 cm (A/3) méretű hordozón kérjük benyújtani.
A képek hátuljára ragasztott etiketten fel kell tüntetni a pályázó nevét, címét és a kép címét. A sorozat nem számít egy képnek, tehát a pályázónként maximálisan beküldhető képek száma így sem haladhatja meg az 5 db-ot. A sorozatot a zsűri megbonthatja, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik.
A képeket postai visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni. A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk.
Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, nem kerülnek zsűrizésre.

Nevezési díj:1000 Ft vagy 5 Euro, melyet az alábbi számlaszámra kérünk átutalni: 11600006-000 000 00-26258928Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek KHE. Az átutalás közlemény rovatában kérjük feltüntetni: „Nemzetközi fotópályázat Kiskunfélegyháza 2009”. A banki igazolás, illetve a befizetést igazoló csekkszelvény másolatát kérjük a pályázati csomagban mellékelni.

Beérkezési határidő:2009. augusztus 6. (csütörtök)

Beküldési cím:Móra Ferenc Művelődési Központ 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 1.

Díjazás:első három helyezett alkotás + legjobb 22. év alatti pályázó különdíjban részesül.

Kiállítás megnyitó és díjátadó:2009. augusztus 29. 16:00 a Magyar Fotográfia Napján a Móra Ferenc Művelődési Központban 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 1.

A pályázati kiírással kapcsolatos információk:
• Kiss Czakó Imre – kissczakoimre@gmail.com +3670/541-0049
• Albert Béla – albert.fotofani@gmail.com +3630/996-5874
• www.felegyhazi-muveszek.hu

Fotósélet – 2009. április 20.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles