2 C
Budapest
Thursday, December 1, 2022
Kezdőlapkönyv, újságfotóséletFotósélet – 2009. március 16.

Fotósélet – 2009. március 16.

Kiállítások, események, meghívók

Kiss Zsolt India, az árnyékok színei című fotóalbumának bemutatója és kiállításának megnyitója 2009. március 17-én 18 órakor lesz Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában (1024 Bp., Színház u. 1-3.).
*

Erdélyi Gábor (Bakony Fotóklub, Veszprém) másodmagával riportúton van Indiában. Akit érdekel a naponta készített beszámoló és fotók, klikkeljen: http://hdhippik.blog.hu/ elérési útvonalra.
*
2009.03.12-től 2009.04.05-ig megtekinthető Ürmös István a Bakony Fotóklub tagja panorámafotó kamara kiállítása a Pászti Szalon kiállítótermében (Veszprém Almádi út 40.). Nyitva naponta 9-16 óra között.
*
Hajdú Mónika Asszociációk című fotókiállítása Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban tekinthető meg március 5-20. között (Eger, Kossuth L. u. 16.).
*
Mezőtúron a Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Házban 2009.03. 09-től 04. 15-ig látható Hegedűs Csaba és Vágvölgyi Mihály mezőberényi fotósok A gomba című fotókiállítása.
*
A közelmúltban nyitották meg Bukarestben, a Román Kereskedelmi Kamara aulájában az Ötök csoportja című kiállítást, ahol a Romániai Fotóművészek Szövetségének vezetői mutatkoztak be alkotásaikkal. A kiállított fotók között szerepelt a csíkszeredai Balási Csaba EFIAP/b alelnök és a nagyváradi Tóth István AFIAP elnök 10 -10 alkotása is, melyek március végéig tekinthetők meg.
*
Nagyváradon, a Foto Art Galériában nyitották meg a Tavirózsa Fotóklub tárlatát, melyen az elmúlt év legsikeresebb 80 fotóját mutatták be. A fekete fehér alkotásokat a klub 35 tagja készítette. Theodor Paleologu, a román kulturális és vallásügyi miniszter három napos hivatalos nagyváradi látogatása során megtekintette a kiállítást és elismerően szólt a képekről.
*
A Tavirózsa Fotóklub Léptek a fényben című, két vándor kiállítását nyitják meg a közeljövőben a világ két távoli pontján. A Kyoto-i Szépművészeti Múzeumban és az Új-Zéland-i Wanganui város Múzeumában 50-50 fotót tekinthet meg a közönség a váradiaktól.
*
Dr. Cseh László Szomáliai menekültek Kenyában című fotókiállítását március 17-én 17 órakor nyitják meg Baján. A fotók március 23-ig 9 és 18 óra között tekinthetők meg az EJF Műszaki Gazdasági fakultás új aulájában (Baja, Bajcsy-Zs. u. 14.).
*
*

Önkéntes előadókat keresünk a nyári diákfotós táborokba

A téma lehet utazásról élménybeszámoló is, persze sok-sok jó képpel illuszrálva!
A Fényképezés Alapítvány az idén is megrendezi a diákok nyári fotós alkotótáborát (10-17 év közötti fiataloknak) és a nemzetközi ifjúsági fotóstábort (18-24 év közötti, nappali tagozatos diákoknak. Időpont: 2009. augusztus 3-tól 9-ig és 9-től 16-ig. Helyszín Kalaznó (Tolna megye).
Önkéntes előadókat keresünk az esti előadások, bemutatók megtartására. Bármilyen témát választhatnak a jelentkezők, akiknek meghívásuk esetén vacsorát, szállást és reggelit tudunk biztosítani. Tiszteletdíjat és közlekedési költséget sajnos nem tudunk téríteni. Most csak az előadók nevét és az előadás címét, tartalmát gyűjtjük össze egy benyújtandó pályázathoz. Minden előadás este 20 órakor kezdődik. Az ajánlatokat a gyoril@mmikl.hu email címre kérjük.
*

Önkéntes előadókat keresünk a Fotóművészeti Nyári Egyetemre

A téma lehet utazásról élménybeszámoló is, persze sok-sok jó képpel illusztrálva!
Július 8-án szerdán , 9.00-18.00 óra között előadás napot tartunk, ahol 45 perces előadásokra keresünk önkéntes jelentkezőket A hallgatóság életkora 18-80 év közötti, az előadásokon részt vevők létszáma érdeklődéstől függően 10 és 60 fő között várható. Az előadások témája bármi lehet: fotótörténeti, fotótechnikai, kortárs művészeti, stb. Az ajánlatokat a gyoril@mmikl.hu email címre kérjük. Az előadóknak szükség szerint egy éjszakai szállást biztosítunk, vacsorával vagy reggelivel. Tiszteletdíjat és útiköltség térítést nem tudunk fizetni.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Juhász Lászlótól AFIAP (Pannónia Fotóklub) a XIV International Salon of Art Photographs- MINIATURE – Belgrád /Szerbia/ – két alkotást fogadtak el bemutatásra.
*

Törköly Józseftől (Lajos Sándor Fotóklub Szeged) Szerbiában, a Bor 2009 című kiállításra két alkotást elfogadtak.
*

Papp Elek AFIAP (Ceglédi Fotóklub) részvételét a PSA Top kiállítók meghívásos szalonján Participal Ribbonnal jutalmazták. Palm Springsben (USA) a CVDCC 2009 Intern. Exhibition-n egy képét fogadták el.
A Reflet Mondial 2009 Mouscron-ban (Belgium) 3 képe került falra. Mortselben, Belgiumban a Festicolor 2009-n 1 képét fogadta el a zsűri. Birmingham-ben (Egyesült Királyság) a 34th Smethwick International Exhibition of Photography 2009-n 1 képét állították ki. North Reading-ben (USA) a 33rd Greater Lynn International Color Exhibition 2009-n 3 képét fogadták el az egyik Honor Award-t kapott. A XIV. Miniature-n Belgrádban 5 képe került falra. A 96th Southampton International Exhibition of Photography-n 1 képét fogadta el a zsűri.
*
*

Kölcsönözhető kiállítások
A Szegénység és kirekesztettség környékei című kiállítási anyag 70 db (30×40-es paszparturázott) dokumentum, illetve szociofotó. A képek Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában, Romániában és Németországban készültek. Korábban 1 hónapig voltak láthatók a Pécsi Ifjúsági Ház Galériájában. Minden részletet Pörös Bélával lehet egyeztetni. T: (20)5538243 E-mail: poros.bela@mailbox.hu
*
Utazás a világ körül – 2009 –díjazott képek. 45 db üvegezett, képkeretben 120 fotó, feliratozva, paszpartuzva.
A szállításról oda-vissza a kölcsönző intézménynek kell gondoskodnia. A kiállítás népszerűsítésére 50 db képeslapot adunk térítésmentesen. Egyeztetés: gyoril@mmikl.hu
*
Kortárs magyar fotóművészet – 2008című kiállításon négy országból szerepelnek magyar alkotók. 90 db 30×40 cm-es képkeretben, feliratozott, paszpartuzott képek. A szállításról oda-vissza a kölcsönző intézménynek kell gondoskodnia. A kiállítás népszerűsítésére 50 db képeslapot adunk térítésmentesen. Egyeztetés: gyoril@mmikl.hu
*
*

Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely
Immár 10 alkalommal kerül megrendezésre június 7-12 között a Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely.
Aki szeretne megismerkedni, vagy gyakorlatot szerezni az akt, modell és művészi építészeti valamint tájfényképezéssel – örömmel várjuk. A tábor létszáma max. 16 fő.
Részvételi feltételek: A jelentkezi lap kitöltése és postai visszajuttatása, melyet E-mail-en lehet kérni. A
részvételi díj 50%-ának befizetése, amely foglalóként működik legkésőbb április 15-ig. A fennmaradó összeget május 20-ig kell kiegyenlíteni. Részvételi díj: 200 Euró/fő. Jelentkezés:
Szabó Béla, Öttevény, Fő u. 57. Tel: 30/9592-760, www.belafoto.hu e-mail:belafoto@t-online.hu
Mekli Zoltán, Tel: 30/9974073, e-mail: mekliz@meklizfotostudio.hu
*
*

147th Edinburgh International Exhibition of Photography [2357]
A fotópályázat részvételi feltételei angol, német és francia nyelven, továbbá a nevezési lapja letölthető a www.mafosz.hu honlapról, a fotópályázatok menüpontból.
*
*

FOTÓPÁLYÁZAT

a TCHIBO 60 éves jubileuma alkalmából – TCHIBO a kávézás szakértője
A Tchibo Budapest Kft. és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotópályázatot hirdet a minőségi kávé termesztésétől a fekete nedű hagyományos és új fogyasztási szokásainak ábrázolásáig.
A rendezők célja olyan kultúrtörténeti anyag kiállítása, amely a kávé eredetétől, termesztésétől, az ültetvények művelésétől, az ipari feldolgozásig mutatja be az ágazatot. A fényképen, mint népszerű médiumon ábrázolja azt az életérzést, amelyet a gőzölgő, aromás ital fogyasztása nyújt és kifejezi az élményt, amit a hagyományos és új szokásoknak megfelelő tálalás és felszolgálás eredményez.
Élményszerű, a fotóművészet kifejezőeszközeit is felhasználó alkotások készítésére ösztönzik a pályázókat a szervezők. A pályázaton életkortól, foglakozástól és lakóhelytől függetlenül bárki* részt vehet, de csak eddig sehol nem publikált fotókkal. A képkészítés módja szabadon választott. Minden pályázótól 5 db kép elektronikus úton történő elküldését várjuk. A képeket külön-külön kérjük jpeg – 72 dpi, 800×600 pixel formában a fotopalyazat@tchibo.hu címre küldeni. File-névként az alkotó családi neve összevontan a keresztnévvel, külön szóban az alkotás/sorozat címe szerepeljen, például „KovácsJános Kávéház3”. A pályamunkák lehetnek egyedi felvételek, és képsorozatok is. Egy-egy sorozat maximum 8 felvételből állhat, amely a jellemző tevékenység – feldolgozás, pörkölés, kávéfőzés, felszolgálás, kávézási szokások folyamatát mutatja be. A sorozatok megbonthatóságáról a nevezési lapon kell nyilatkozni. A cél: a képek közvetítsék, hogy a Tchibo a kávézás szakértője, valamint hogy megismerhessük a kávétermő területeket, a feldolgozás technológiáját éppúgy, mint a
közösségi élményt, a kávézás élvezetét is. A Pályázó a képek felhasználási jogát – térben és időben való korlátozás nélkül átadja a Tchibónak. A Pályázók tudomásul veszik, hogy a Tchibo saját promóciós anyagaiban, az évforduló alkalmával egyéb helyszíneken rendezett bemutatókon ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja azokat. A legjobb alkotásokat CD-n népszerűsítik, amelyből az alkotók részére is biztosítanak egy példányt. A Pályázó tudomásul veszi továbbá, hogy amennyiben személyiségi vagy szerzői jogok vonatkozásában harmadik személynek a fotókkal kapcsolatban bármilyen kifogása felmerülne, az ezzel kapcsolatos felelősség őt terheli. Háromtagú zsűri választja ki a nyerteseket, illetve azt a 20 alkotót, akinek munkájából kiállítást rendezünk. A kiállítási anyagok előhívását a Tchibo vállalja. A kiállításra bejutott Pályázótól CD-n bekéri 300 dpi felbontásban, jpeg formátumban, 3000×2000 pixelben a pályamunkát. A Pályázó tudomásul veszi, hogy a szakmai zsűrinek joga van a kizáráshoz, amennyiben tudomására jut bármilyen szabálytalanság. A szakmai zsűri díjazással és helyezéssel kapcsolatos döntéseit minden Pályázó elfogadja. A szakmai zsűri helyezései mellett, a közönség is kifejezésre juttathatja tetszését a www.tchibo.hu oldalon és leadhatja szavazatát a zsűri által már megszűrt 50 legjobb kép valamelyikére. A szavazás eredményeként közönségdíjat is kiosztunk. A zsűri döntése alapján az első helyezett Pályázót nettó 85.000 Ft; a második helyezett Pályázót nettó 65.000 Ft; a harmadik helyezett Pályázót nettó 50.000 Ft jutalom illeti. A közönségdíjas Pályázót 30.000 Ft értékű vásárlási utalványt kap, amelyet a Tchibo üzletekben vásárolhat le. A szavazók között három darab 5.000 Ft értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki.
A nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu.
A nevezési lapot aláírva a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége címére kérjük beküldeni: 1011 Budapest, Corvin tér 8.
A pályázat teljes terjedelmében a www.tchibo.hu honlapon is olvasható.
Pályázati naptár:
Beküldési határidő: 2009.április.15.
Zsűrizés: 2009.április 20-ig.
Értesítés: 2009.április 22-ig kizárólag e-mailben!
Díjátadás, kiállítás megnyitó: 2009.május 23. 10.óra; 1011 Bp. Corvin tér 8
A kiállítás június 5-ig tekinthető meg.
(*A Tchibo Budapest Kft dolgozói és azok közvetlen hozzátartozói nem vehetnek részt a pályázaton.)
*
*

Észak-magyarországi Digiráma pályázat
Beérkezési határidő: 2009. április 17.
A gyöngyösi székhelyű Gyöngyök Kulturális és Közgyűjteményi Központ – Mátra Művelődési Központ) rendezésében a Gyöngyösi Művészeti Hetek egyik eseményeként 2009. április 25-én Észak-magyarországi Digiráma Bemutató megrendezésére kerül sor. A Mátra Művelődési Központ a rendezvény lebonyolítására és szakmai támogatására a gyöngyösi Szempont Fotókört kérte fel.
A pályázaton Nógrád, Pest (Budapest nélkül), Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod- Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében élő személyek vehetnek részt.
1. A digiráma kizárólag az alkotó saját képeiből készülhet. Nem vehet részt a vetítésen olyan pályamű, mely bármely más bemutatón, vagy pályázaton korábban díjat nyert. Nevezési lap nélkül az alkotás nem mutatható be.
2. A pályamű legfeljebb 4 perc hosszú lehet. Az időtartam a fájl indításakor kezdődik, és a bejelentkező kép visszatérténél végződik. Időtúllépés esetén a pályázó kizárásra kerül. A pályaműveken a mű címének, az alkotó nevének, a hanganyag szerzőjének és előadójának szerepelni kell.
3. A pályamű tematikájára vonatkozóan nincs megkötés.
4. A digirámákat számítógépen futtatható (exe) állományban CD lemezen vagy asztali DVD-n lejátszható formátumban DVD lemezre kiírva kérjük leadni. A hordozón legyen feltüntetve a beküldő szervezet vagy személy neve. A fájl nevének tartalmazni kell a szerző nevét és a mű címét. Egy hordozón több mű is leadható, asztali DVD formátumban menüpontban kérjük a pályaműveket megkülönböztetni. A digiráma mellett kérjük a nevezési lapot tartalmazó fájlt is elküldeni a megadott formátumban.
5. A pályaműveket legkésőbb 2009. április 17-i beérkezéssel kérjük megküldeni postán vagy elhozni személyesen Gyöngyösre. Az adathordozóval együtt kérjük mellékelni az egyéni jelentkezési lapot kinyomtatott formában.
A beadás helye: „Gyöngyök” Mátra Művelődési Központ
3200 Gyöngyös, Barátok tere 3.
A programról és az egyéb részletekről tájékoztatás kérhető: Kalocsai Mária (37) 312-282, (70) 866-95-73; Kalácsi René (30) 248-56-37.
6. A bemutató után a zsűri meghatározza a pályaművek közül az első három helyezettet, melyek az alábbi díjazásban részesülnek.
1. helyezett : 25 000,- Ft értékben
2. helyezett : 15 000,- Ft értékben
3. helyezett : 10 000,- Ft értékben
7. A pályaművek a bemutató után, aznap személyesen vehetők át a Mátra Művelődési Központ kapcsolattartójánál. Postázást nem vállalunk.
*
*

Csapatmunka – zárt körű fotópályázat
A Magyar Telekom Csoport kommunikációs igazgatósága és a DTSE Pécsi Fotóköre Csapatmunka
címmel meghirdeti IX. országos fotópályázatát.
A fotópályázat elsődleges célja, hogy pályázóink a Magyar Telekomnál képekkel ráirányítsák a figyelmet a csapatmunka jelentőségére. Arra, hogy mennyire fontos munkatársaink szakmai felkészültsége, az egyes emberek összefogása, mely létre tud hozni egy még eredményesebb nagycsapatot. A fotóművészet segítségével megmutatni, hogy a hatékony munka miképpen szolgálja partnereinket. A legjobb dolgok csak csapatmunkában születhetnek, legyen az a távközlés területe, vagy egy kórház műtője, vagy a focicsapatok küzdelme a gyepen. Csapatmunka figyelhető meg az állatvilágban is, ahol a mindennapi falatokért közös összefogásban kell megküzdeni. Sorolhatnánk még tovább az összefogás minden megjelenését világunkban, de azokat már rábízzuk pályázóink leleményességére.
Pályázati feltételek

A pályázaton részt vehet a Magyar Telekom minden munkatársa és nyugdíjasa, akik elfogadják a kiírás szabályait.
Beadható országos pályázaton még nem szerepelt, maximum 10 db, bármilyen technikával készült színes vagy fekete-fehér papírkép A/4-es méretben. Digitális fájl formában beküldött munkákat nem áll módunkban elfogadni. A pályamunkákat paszpartu nélkül, lehetőleg vékony, 2mm-es fehér szegéllyel kérjük beküldeni, sérülésmentes csomagolásban. A beadott képek hátoldalára kérjük ráírni a mű címét, a szerző nevét, lakcímét és telefonszámát. A képeket független zsűri bírálja el, melyben neves fotóművészek is részt vesznek. A fotókat a belső média mellett az ország több városában, vándorkiállítás keretében is bemutatjuk a kollégáknak, így az elfogadott képeket csak ez után tudjuk visszaküldeni.
Beküldési határidő: 2009. április 20.
Nyilvános zsűrizés: 2009. május eleje
A kiállítás megnyitása: 2009. május közepe
Díjazás:
I. díj: 20. 000 Ft értékű fotóvásárlási és könyvutalvány
II. díj: 15. 000 Ft értékű fotóvásárlási és könyvutalvány
III. díj:10. 000 Ft értékű fotóvásárlási és könyvutalvány
2 db különdíj könyvutalvánnyal
A pályázaton történő részvétellel az alkotó hozzájárul, hogy a képeket a pályázatot kiírók további rendezvényeken, valamint nyomtatott és elektronikus kiadványaiban térítésmentesen – a szerző megjelölésével- felhasználhatja.
A pályázati alkotásokat a Magyar Telekom DTSE Pécsi Fotóköre 7602 Pécs Pf.: 256 címre kérjük beküldeni.
További információ Szendrő László fotókör vezetőtől a 72/318-215 telefonszámon kérhető.
***********************

Fotósélet – 2009. március 16.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
clear sky
2 ° C
2.3 °
1.6 °
86 %
3.1kmh
0 %
Fri
5 °
Sat
6 °
Sun
7 °
Mon
6 °
Tue
6 °

További friss hírek