1.6 C
Budapest
kedd, január 25, 2022
Kezdőlap!videóJövőre veletek ugyanitt! Az Év természetfotósa - 2008

Jövőre veletek ugyanitt! Az Év természetfotósa – 2008

Mondhatnánk, hogy kamaszkorba lépett Magyarország legnagyobb természetfotós seregszemléje, az “Év természetfotósa” pályázat, hiszen éppen 16. alkalommal hirdette meg a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) a ma már hagyománnyá vált versenyt. A pályázatot kiírók nem okoztak meglepetést, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan ismét ugyanabban a 12 kategóriában várták a beérkező pályamunkákat. A pályázatra minden eddiginél több felvétel érkezett, ugyanis 163 pályázó pontosan 3518 képet küldött. Ebből a hatalmas képanyagból kellett kiválasztania a zsűrinek a kiállításra kerülő képeket, és megnevezni a kategóriák nyertes pályamunkáit, valamint a különdíjas fotókat. A Novák László fotóművész, természetfotós elnökletével dolgozó hét tagú zsűri, Berta Béla fotóművész, Forrásy Csaba természetfotós, Heltai Csaba, a National Geographic Magyarország művészeti vezetője, Karai Csaba, a 2007. évi Év természetfotósa pályázat fődíjasa, Nagy Gy. György természetfotós és Szekeres János természetfotós kétségtelenül emberfeletti munkát végzett, hiszen majd teljes két napon keresztül értékelte a beérkezett képeket. Végül – és ez is rekordnak számít – 57 (!) pályázó 123 képét választották ki a kiállításra. A naturArt-nak és a Fotoklikk.hu-nak köszönhetően a zsűri munkáját – a tavalyi évhez hasonlóan – az internet segítségével az érdeklődők online követhették, csak a díjak odaítélése történt zárt ajtók mögött, így a díjátadó ünnepség időpontjáig  a díjazott képek és díjat nyert szerzők neve titokban maradt.

 

Daróczi Csaba: Elhagyatva
Daróczi Csaba: Elhagyatva

Daróczi Csaba: Elhagyatva

Az Év természetfotósa büszke címet 2008-ban – immár második alkalommal – Máté Bence érdemelte ki. Az eredmény nem volt túl nagy meglepetés, tekintettel arra, hogy Máté Bence az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Csak emlékeztetőként: a BBC világpályázatán 2002-ben már az “Év Fiatal Természetfotósa-díjjal” jutalmazták munkáját, 2005-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat, amit 2007-ben megismételt. Közben itthon öt alkalommal volt az “Év ifjú természetfotósa”, majd amikor “kiöregedett” ebből a kategóriából, a naturArt pályázatán 2006-ban elnyerte az “Év természetfotósa” fődíjat is. Képei alapján 2005-ben Európában az “Év madárfotósának” választották. Ezen kiemelkedő eredmények mellett számtalan hazai és külföldi pályázaton aratott még sikert, díjait nehéz lenne felsorolni. Tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének, legifjabb tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 2006-tól magánvállalkozóként kizárólag madárfotós turizmus szervezéséből él, és közben természetesen maga is fényképezi a madarakat. És nem is akármilyen színvonalon! Máté Bence azon kivételesek körébe tartozik, aki már középiskolás kora óta céltudatosan fejlesztette magát a természetfotózásban, és az elmúlt 8 év alatt sikerült kialakítania a csak rá jellemző “Máté Bence-stílust”. Nyugodtan mondhatjuk, hogy újszerű meglátásával, ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival teljesen megújította a madárfényképezés gyakorlatát, és példáján okulva, egyre inkább teret nyer hazánkban az a szemlélet, hogy madarakat csak akcióban, illetve jellemző viselkedésük közben érdemes fotózni. Hogy a fődíjat nem érdemtelenül kapta, senki sem vitatja. Még annak ellenére sem, hogy fotóinak témái továbbra is csak a madarak. Azt hiszem, sokáig emlékezetes lesz a dürgő nyírfajdról készült képe, amelyen a kakas “forró érzelmeit” szemléletesen fejezi ki a csőréből gomolygó pára, ami csak egy ilyen fagyos hajnalon, és csak egy sötét színű homogén háttér előtt válhatott láthatóvá. Bence nehezen feledhető, emlékezetes sorozatot készített egy, a világszerte veszélyeztetett madárfaj, a borzas gödény magánéletéről is. Képei valóban “testközelből” készültek, hiszen az általa kifejlesztett “láthatatlan les” ezt lehetővé tette. Máté Bence segítségével tanúi lehetünk annak, hogyan udvarolnak, hogyan harcolnak a gödények egy-egy zsebkendőnyi fészkelő területért a fészekrabló sárgalábú sirályokkal. Csupa, eddig még sohasem látott pillanat! 

Somodi Ferenc: Mobil
Somodi Ferenc: Mobil

Somodi Ferenc: Mobil

“A madarak viselkedése” kategóriába érkeztek a pályázat legkiemelkedőbb alkotásai, de a többi kategóriába is csodálatosan izgalmas, vagy megkapóan szép madárfotókkal találkozhatott a zsűri. Ennek eredménye, hogy a “madaras képeket” más kategóriában is díjazták. Szokatlan, és roppant kifejező fotó például számomra Daróczi Csaba: Elhagyatva című fotója, amely semmi más, mint egy elhagyott tojásos madárfészek, mely egy lakatlan alföldi tanya asztalán hagyott ócska, öreg bakancsban árválkodik. Azt hiszem, ennél egyszerűbb módon nehéz lenne bemutatni a pusztuló magyar tanyavilágot, és az élet legyőzhetetlenségét. Ugyancsak az egyszerűség, és a szokatlan meglátás adja Daróczi Csaba: Vargabetű című fotójának az értékét. Pedig semmivel sem több annál, hogy az iszapban haladó vízisikló észrevette a fotóst, megijedt és visszafordult. Az iszapban hagyott hullámvonal viszont sok mindent elárul. Csak egy kép, mégis felér egy mozgófilmsnittel. 

A madárfotókon túl számomra a víz alatti fotók jelentették a pályázat üde színfoltját. Nemcsak azért, mert szokatlan, és élénk színvilágot hoznak hétköznapjaink szürkeségébe, hanem azért is, mert továbblépést jelentenek az egyébként különösen magas színvonalú hazai búvárfotókhoz viszonyítva is. Azt hiszem, mi magyarok nagyon büszkék lehetünk, hogy olyan világszínvonalat képviselő búvárfotósaink lehetnek, mint Dombovári Tibor, Násfay Béla vagy Selmeczi Dániel, akik most is megmutatták tehetségüket. Engem azonban mégis Előd László kalmárokról készült fotói ragadtak meg igazán. A sötét mélyből előbukkanó fantasztikus alakú és színvilágú puhatestűek olyanok, mint egy távoli csillagrendszerből a földre látogatók. A képek előtt úgy érzem, ilyen lehetne egy harmadik típusú találkozás.

Czintos György: Fényháló
Czintos György: Fényháló

Czintos György: Fényháló

De szólnom kell arról is, ami kevésbé tetszett. A pályázat “Az emlősök és viselkedésük” kategóriájába beválogatott képek egy része, sajnos, nem tükrözi a kiíró elvárásait. Nincsenek kiállításon igazán érdekes, akciókat bemutató emlősfotók. Még a díjazott képek is megragadtak a bemutatás egyszerűségénél. Talán csak a verekedő vadkanokat bemutató fotó elégíti ki igazán a kategória követelményeit, de ezt a képet sajnos, nem díjazta a zsűri. Egy nyiladékon megfeszülten figyelő dámbika, egy hóval borított erdőben a fotósra néző muflon kos semmiképpen nem tekinthető akciófotónak. Gyarmati Csaba hóesésben bőgő szarvasbikáját még besorolhatnánk a kategóriába, de a szerzőnek az elmúlt években sokkal szebben szerkesztett, érdekesebb képeit láttuk ebben a témában, így kissé csalódottan konstatáljuk, hogy nem várhatunk mindig jobb, mindig érdekesebb képeket. Időnként előfordulnak visszalépések is. Ilyen visszalépésnek érzem a pályázat “Kompozíció, forma és kísérletezés” kategóriáját is, amelyben számomra csupán Nagy Katalin jégkristályokról készült képe jelentett különleges élményt. A többi – beleértve a díjazott képeket is -, sajnos, nem túlságosan érdekesek, sőt esetenként utánérzésnek tűnnek. A pályázat “szabadon választott” kategóriája, a “Csepp a természetben, természet egy cseppben” sem tudott többet adni az elmúlt évek pályázatainak képeinél, sőt. Egyetlen kivételt Csókás Csaba béka képe jelenti, amelynek helyzetkomikuma a természetfotóban oly ritkán tetten érhető humort hozza a kiállítás képei közé! Nagyon sajnálhatjuk, hogy a zsűri nem méltatta díjra. Ha pályázaton lett volna humor különdíj, akkor nem kétséges, ez a fotó vitte volna el a pálmát.

Az “Év természetfotósa 2008” pályázat képeiből rendezett kiállítást október 28-án nyitották meg a Magyar Természettudományi Múzeumban, és az érdeklődők egy hónapon keresztül tekinthették meg a képeket. De annak sem kell lemondania a 2008 legjobb magyar természetfotóinak élményéről, aki valamilyen ok miatt nem látogathatott el a bemutatóra, hiszen kiállítás 2009-ben hazánk számos nagyobb városában is bemutatkozik, és az Alexandra Kiadó ez évben is megjelentette pályázat kiválasztott képeiből szerkesztett “Az Év természetfotói Magyarország – 2008” című albumot, amelyben nemcsak a képekben gyönyörködhetünk, hanem megismerkedhetünk a képek keletkezésének rövid történetével is, úgy, ahogy azt a fotós élményszerűen elmeséli.


“Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2008” fotópályázat végeredménye 
I. kategória: Kezünkben a Föld
1. Somodi Ferenc: Mobil
2. Daróczi Csaba: Elhagyatva
3. Nagy Katalin: Trollok ösvénye

II. kategória: A madarak viselkedése
1. Máté Bence: Nyírfajd
2. Kudich Zsolt: Vita
3. Radisics Milán: Szürke gulya seregélyekkel

III. kategória: Az emlősök viselkedése
1. Perényi János: Nyiladék 
2. Kazsu Attila: Hóálca
3. Gyarmati Csaba: Magányos dal

IV. kategória: Az állatok viselkedése
1. Daróczi Csaba: Vargabetű 
2. Előd László: Négy kalmár 2  
3. Borbás Gyula: Elíziumi mezők

V. kategória: Az állatok szemtől szemben
1. Kudich Zsolt: Békakirály
2. Máté Bence: A legnagyobb csőr
3. Barkóczi Csaba: Mellesleg

VI. kategória: Növények és gombák
1. Győri István: Kockás
2. Kudich Zsolt: Életfázisok
3. Nagy Gergely: Hungaricum kikerics

VII. kategória: Kompozíció, forma és kísérletezés
1. Somogyi Márk: Mozdulatlan vízfolyás
2. Czintos Ödön: Fényháló
3. Fodor Ferenc: Vonalak

VIII. kategória: Csepp a természetben, természet egy cseppben
1. Ambruzs Péter: Díszkivilágítás
2. Nagy Bertold: Eső után
3. Fodor Ferenc: Az élet vize

IX. kategória: Tájak
1. Somodi Ferenc: Paradicsom
2. Jekkel Csaba: Balatoni vihar
3. Nagy Katalin: Fényjáték

X. kategória: Élet a vízfelszín alatt
1. Násfay Béla: Császári pár  
2. Előd László: Négy kalmár 
3. Dombovári Tibor: Reggel

XI. kategória: Napnyugtától napkeltéig
1. Daróczi Csaba: Szúnyog az éjszakában
2. Máté Bence: Gödény Csaba
3. Máté Bence: Sasok

XII. kategória: Ifjúsági kategória
1. Turós Balázs: Felületi feszültség         
2. Vadász Anna: Sorakozó
3. Turós Balázs: Párbaj

Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíja:
Somogyi Márk: Mozdulatlan vízfolyás

Nimród Vadászújság különdíja
Nagy Csaba: Figyelő szarvas

Természet Világa tudományos ismeretterjesztő lap különdíja
Vető István: Jó szélben

TermészetBúvár ökológiai magazin különdíja
Máté Bence: A legnagyobb csőr

Vadon természetvédelmi magazin különdíja:
Mészáros András: A potyautas

Nimród Magyar Természetfotós Társaság Nagygyörgy Sándor-díja
Krizák István: Óvatos léptek

naturArt Dr. Tildy Zoltán-díja:
Máté Bence: Nyírfajd

Az Év Ifjú Természetfotósa 2008-ban 
Turós Balázs

Az Év Természetfotója 2008-ban
Selmeczi Dániel: Úszva

Az Év Természetfotósa 2008-ban 
Máté Bence

 


Természet Világa, 139. évfolyam, 12. szám, 2008. december
http://www.termeszetvilaga.hu/ 
http://www.chemonet.hu/TermVil/ 
NoGun
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

További friss hírek