3.6 C
Budapest
Saturday, December 2, 2023

Simon Mihály: Összehasonlító magyar fotótörténet

A kötet azon kívül, hogy számba veszi az 1839-1989 közötti korszak legfontosabb alkotóit, irányzatait, stílusait és korszakait, bőségesen utal a fotográfia mindenkori társadalmi-történeti kontextusára is.

A magyar fotográfia történetírása hosszú ideig mostohagyereknek számított a művészeti ágak között. Az utolsó használható magyar fotótörténet 1958-ban jelent meg, azóta csak részletkérdéseket feldolgozó, egy-egy területre koncentráló kötetek láttak napvilágot. A kötet szerzője Simon Mihály, az egyesült államokbéli Beloit egyetemén fotótörténetet oktató történész (aki egyébként maga is gyakorló fotográfus), rálátással bír az európai és magyar fotográfiára. Ezért egy, az eddigiektől alapvetően különböző magyar fotótörténetet ad az olvasók kezébe. A kötet azon kívül, hogy számba veszi az 1839-1989 közötti korszak legfontosabb alkotóit, irányzatait, stílusait és korszakait, bőségesen utal a fotográfia mindenkori társadalmi-történeti kontextusára is. Munkája legjelentősebb újdonsága, hogy a fotográfia műfaját folyamatosan szélesebb összefüggésekbe helyezi, folyamatosan párhuzamba állítva életműveket és alkotásokat a képzőművészet egyéb ágaival, illetve az egyetemes fotográfia egyidejű alkotásaival.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
644FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles