Mit tegyünk, hogy képeink biztosan elpusztuljanak? És mit, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek? 23.

0
71

23. Gyűjtsünk mindent, legyen minél több képünk, akkor a miénk lesz a legjobb gyűjtemény.

– A mindenkori gyűjtemény nagyságával kapcsolatban három dolgot kell szem előtt tartanunk.
1. A vállalt feladat színvonalas elvégzéséhez szükséges kellő mennyiséget.
2. A rendelkezésünkre álló anyagi, tárgyi és személyi feltételeket.
3. Az optimális munkavégzést még nem akadályozó nagyságot.
A rendelkezésünkre álló feltételeink ismeretében célszerű meghatározni a gyűjtemény egyes részeinek optimális nagyságát, összetételét. Ezek ismeretében kell irányítanunk a gyarapítást. A hiányzó darabokat beszerezzük. A meglévő darabokat csak cseréljük: ha felbukkan egy jobb példány a birtokunkban lévő képből, tárgyból, akkor kiváltjuk vele a már őrzöttet. Tudhatóan hasonlót vagy gyengébbet eleve nem szerzünk be, bármilyen kedvező feltételek mellett tehetnénk is.
Cél, hogy gyűjteményünk kezelhető méretű, kellően mobil és folyamatosan ellenőrizhető méretű legyen. Ellenkező esetben belefulladunk a saját anyagunkba, egyre hosszabb lesz a keresés, lesznek elfekvő, ki-tudja-mi-van-bennük csomagjaink, dobozaink, s ami a legfontosabb: a rendelkezésünkre álló pénzből, odafigyelésből arányosan kevesebbet fordíthatunk kiemelkedően fontos anyagainkra.
A kevés kép szegényes, az elég kép ütőképes, a túl sok kép használhatatlan gyűjteményt eredményez. Nem minden kép érték, viszont minden kép igényli a gondoskodást! Ezért csak annyit tartsunk, amennyit nyugodt lelkiismerettel meg is tudunk őrizni.