Zoom Magazin 2005

0
99

Képes előzetes a tartalomból

Dilibazár

Szaktársaim, műkedvelők, érdeklődők!
Elég a szépségből, a vizuális élményből, az esztétikából. Elő a hányózacskókat, és irány az ízléstelenség, a giccs, a hihetetlen formák, a nem létező színek világa. Kalandozzunk olyan tárgyak között, amiről az ember azt gondolná, hogy ennyire gusztustalant álmodni sem lehet, és íme, itt vannak. Közös jellemzőjük, rondaságukon túl, hogy mind “képnézegetős” kamera.

Terepszemle

Minden egy Zoommal kezdődött.
Végre itt a nyár! Irány a Balaton – Mini, száguldás és persze a szerelem ígérete. Suhanó tájak, rohanó képi világ. Az ártatlannak induló zoomolás során Lili tekintete határozottan fókuszál.
A célkeresztben Bolazs.
Uta-Zoom

Madarak, virágok, rovarok – kedvenc fotótémái. Az idén kora tavasszal éppen ezek kedvéért kerekedett fel, és utazott egy baráti párral Etiópiába a kitűnő természetfotós. Mégis, noha szerinte semmi nem áll távolabb tőle, mint a riporterség, különös módon leginkább az afrikai emberek érintették meg.
Portfólió

A MÉLYSÉG FELTÁRULKOZIK
a magyar búvárfotósok nagy generációjához tartozik. Pontosan negyven éve, 1965 nyarán készítette első víz alatti felvételeit. A hőskorban még egészen mást jelentett búvárfotósnak lenni, mint manapság. A kezdetekről, a felejthetetlen évtizedekről, rég megszűnt kristálytiszta búvár-vadászmezőkről, a jelenről és a jövő kilátásairól is beszélgettem az örökifjú búvárfotóssal
Galéria

London, Párizs és New York vezető divatlapjainak dolgozni sajátos kihívás. A Vogue vagy a Harper’s Bazaar oldalain megjelenni nemcsak azt jelenti, hogy technikai vagy kompozíciós értelemben kiváló a fotós, hanem azt is, hogy a legfrissebb és legizgalmasabb változások észlelésére érzékeny alkotó is egyben. Ha valakinek ebben a környezetben több mint két évtizede biztosított a jelenléte, akkor az is tudható, hogy az épp aktuális trendhez kötődő látványelemeken túl egy igen sajátos, egyedi stílusvilág, azaz művészi szemlélet is tetten érhető munkáiban.
Autófotó

Gőzomnibusz és dagerrotípia, párizs-rouen autóverseny és voigtländer kezdeti harmonikás gépei, t-ford és kodak brownie – a fényképezés nagyjából ugyanakkor vált hóbortból hobbivá, majd tömegek napi életélményévé, mint az autózás. Nem véletlen, hogy az “ördög gépezete”, az automobil, sok fotós korai képzeletét megmozgatta.

Bemutató

Soha nem volt ilyen egyszerű amatőrfilmet készíteni, mint manapság! A cégek elárasztják a piacot a jobbnál jobb digitális videokamerákkal. Ezeknek közös jellemzője, hogy rendkívül jó képminőségük nem sokkal marad le professzionális társaik hasonló paramétereitől. Kis helyen elférnek, akár zsebben is magunkkal vihetjük egy-egy túrára. Nyersanyaggal “etetni” is olcsó, hiszen egy egyórás kazetta ma már jóval ezer forint alatt kapható. A felvett anyag az otthoni számítógépen kis gyakorlattal (és egy jó szoftverrel) könnyűszerrel szerkeszthető és DVD-lemezre kiírható. Válasszunk tehát egy jó kamerát, és örökítsük meg a számunkra fontos dolgokat!
Mérlegen

A digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez optimálisan illeszkedő, nagy átfogású zoomok között egyre nagyobb a választék, ezúttal a legnagyobb független gyártók, a Tamron és a Sigma kínálatából választottunk két típust.