3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Canon PowerShot A520, a PSA-sorozat legújabb modellje

A Canon, a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata bemutatta a 4-szeres optikai zoommal épített PowerShot A520-as digitális fényképezőgépet – a PowerShot A510-es nagy-testvérét. A magyar nyelvű menüvel is rendelkező szuper-kompakt, 4,0 millió képpontos modell kisebb, mint a legtöbb 3-szoros zoommal rendelkező fényképezőgép, mégis 20 fényképezési módot, VGA videofelvételi funkciót, nagy teljesítményű zoom vakut, kiterjedt közvetlen nyomtatási funkciókat valamint opcionális víz alatti tokot és előtétlencséket is kínál a felhasználónak.

Kompakt és erőteljes

A PowerShot A520 méretei 13%-kal kisebbek, a készülék 20%-kal könnyebb, mint népszerű elődje, a PowerShot A85. A fényképezőgép 4-szeres zoom objektívjében a Canon által saját Canon Glass Moulded Optics (Gmo) technológiája a hagyományos objektívek méreteinek töredékével megalkuvás nélküli minőséget, hihetetlenül tiszta felvételeket biztosít. A “tele-állás” szélső értékének megnövelésével az erőteljes, kisfilmes gépre vetítve 35-140 mm-es gyújtótávolságú, f/2.6-5.5 zoom objektív ezen kívül egy újfajta, hátsó fókuszálási rendszer segítségével energiatakarékos, hatékony élességállítást biztosít. Az újratervezett vakuegység, az optikai kereső és a Compact Flash kártya SD memóriakártyára való cseréje is hozzájárult a könnyebb, kecsesebb és kisebb méretű váz megalkotásához.

Fényképezési módok

A rugalmas és egyszerű használat érdekében a Canon nem kevesebb, mint 20 fényképezési móddal látta el az A520-at – ezek között megtaláljuk azokat a speciális módokat, amelyek segítségével összetett fényviszonyok mellett is kiváló felvételek készíthetők. Az A520-as digitális fényképezőgép a felvételi szituációnak megfelelően optimalizálja a fehér-egyensúlyt, az expozíciót és a többi beállítást. A készülék a következő téma-módokat kínálja: tűzijáték, lombozat, tengerpart, havas táj, víz alatti (a fényképezőgéphez külön megvásárolható a 40 méteres mélységig vízálló tok), mozgó gyerekek és éjszakai pillanatfelvétel. Lehetőség van akár 3 perc hosszúságú hanggal ellátott videofelvételek készítésére is, amelyek közvetlenül a fényképezőgépen szerkeszthetők. A “Manuális” mód segítségével a tapasztaltabb, vagy a vállalkozó szellemű felhasználók önállóan állíthatják be a fehér-egyensúlyt, az expozíció-kompenzációt, a záridőt és más értékeket.

Élvezetes és hasznos

A képek fényképezés közbeni élvezetes, hatékony és egyszerű megtekintése érdekében az új “Hold” (Tartás) funkció lehetővé teszi, hogy a képeket tetszés szerinti ideig megjeleníthesse a nagyméretű (1,8 inch képátlójú) és nagy fényerejű LCD-monitoron, és szükség esetén azonnal törölhesse azokat anélkül, hogy Megjelenítés módba kellene váltania. Az exponáló gomb ismételt megnyomására a fényképezés folytatható. A továbbfejlesztett, intuitív kezelőfelület révén a fényképezőgép használata most még könnyebbé vált.

Mozgó objektív-tubus

Újabb előrelépés a PowerShot A85-képest a mozgó objektív-tubus mechanizmus, amely a külön megvásárolható nagylátószögű és tele előtétlencsékkel összhangban működik. Az objektívnek az érzékelő felszínével párhuzamos finom oldalirányú mozgatása révén e mechanizmus biztosítja, hogy az előtétlencsék pontosan az optikai tengely vonalában legyenek, és így teljesen éles képet alkossanak.

Zoom-vaku

A Canon digitális fényképezőgépeinek sorában elsőként az A510-es és az A520-es modelleket látta el zoom-vakuval. Ez az új technológia az objektív zoomjával összehangoltan a vaku hatószögét is szűkíti, így a legnagyobb tele állásban valóban növeli a vaku hatótávolságát Az új, külön megvásárolható HF-DC1 nagy teljesítményű kiegészítő vaku tovább bővíti az éjszakai és beltéri fényképezés lehetőségeit. A 18-as kulcsszámú segédvaku automatikusan – az elővillantások figyelembe vétele nélkül – szinkronban villan a fényképezőgép beépített vakujával. A fényképezőgép blendeértéke alapján a segédvaku három különböző teljesítményértékre állítható. A vaku a hozzá mellékelt tartóval csatlakoztatható a fényképezőgéphez, így együttesen is állványra szerelhetők.

Gyors autófókusz

A kép nagy részét lefedő 9 fókuszpont segítségével a fényképezőgép intelligens AF rendszere a nem középponti témákat is villámgyorsan élesre állítja – de természetesen lehetőség van az egyszerű középpontos AF és a kézi élességállítás használatára is. Gyenge fényviszonyok között az élességállítást speciális AF-segédfény támogatja, és a fényképezőgép közelpontja mindössze 5 cm. A vaku hosszú záridővel is szinkronizálható, és vörösszem-effektus csökkentésére is képes. A másodpercenkénti 1,9 képes sorozatfelvételi sebesség Nagy/Finom felbontás esetén akár 8 kép is készíthető (kikapcsolt LCD monitorral).

Kiemelkedő sebesség, kiváló eredmények

Az A520-ban a Canon saját fejlesztésű, szakmai körökben is elismert, robusztus DIGIC processzora garantálja a pompás képminőséget, a fényképezőgép gyors reakcióidejét és az alacsony energiafogyasztást. A Canon iSAPS rendszere, mint egy beépített fotós-segéd, elemzi a fontosabb kompozíciós tényezőket, például a zoom állást és a megvilágítás mértékét, és ezek alapján képes kiszámítani, milyen típusú felvétel készítésére kerül sor. Mindez gyorsabb automatikus élességállítást, sokkal pontosabb automatikus expozíciót és precízebb automatikus fehér-egyensúlyt tesz lehetővé. Az intelligens helyzetérzékelő fényképezés közben megállapítja a fényképezés irányát (függőleges vagy vízszintes kép), így a lehető legjobb képminőséget biztosítja, és megfelelően el is forgatja a képet.

Nyomtatás/Megosztás

A fényképezőgépen megtalálható a Canon speciális Nyomtatás/Megosztás gombja, amely világítani kezd, ha a fényképezőgép USB portja és egy PictBridge kompatibilis nyomtató között sikeres kapcsolat jött létre. A világító gomb megnyomása elindítja a monitoron éppen látható kép nyomtatását, így nincs szükség a menü használatára. A Nyomtatás/Megosztás funkció emellett leegyszerűsíti a képek áttöltését bármilyen Windows operációs rendszert futtató számítógépre.

Bővített nyomtatási funkciók

Ha az A520 fényképezőgépet a Canon SELPHY CP400 kompakt fotónyomtatójához csatlakoztatja, akkor lehetősége nyílik a szupergyors és rendkívül kényelmes, képenként mindössze 85 másodperces a számítógép igénybevétele nélküli nyomtatásra, valamint számos kiegészítő nyomtatási funkció használatára. Ezek közé tartozik a Videó képkockák nyomtatása funkció, amely a kiválasztott videót 63, egymástól egyforma távolságra elhelyezkedő képkockára osztja, és ezeket egyetlen képeslap-méretű (100 x 148 mm) lapon egyesíti. A funkció ideális lehetőség például egy golfütés vagy tenisz-szerva részleteinek elemzésére. Az “Igazolványkép nyomtatás” funkcióval több – előre beállított méretű – portréfotó nyomtathat ki egyetlen lapra.

Kiegészítők

Az előtétlencséken és makró-objektíveken kívül a fényképezőgéphez különleges vízálló tok is vásárolható, amellyel 40 méteres mélységig merülhetnek a búvárok, de a por, homok és hó ellen is tökéletes védelmet nyújt. A tokot speciális diffuzor-lappal látták el, amely kiküszöböli a víz alatti szemcsékről visszaverődő fény által okozott “havazás” effektust. A fényképezőgéphez egy 16 MB MMC kártya is tartozik.

Szoftverek

A mellékelt szoftverek között megtalálható a képek megtekintésére, rendszerezésre és archiválására alkalmas ZoomBrowser EX (Windows), illetve ImageBrowser (Mac) program. A többi alkalmazás között megtalálható a PhotoStitch és a PhotoRecord, valamint az ArcSoft PhotoStudio képszerkesztő program. Kétféle illesztőprogram is használható: a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me).
A Picture Transfer Protocol (PTP képátviteli protokoll) támogatás biztosítja, hogy a fényképezőgép külön meghajtó telepítése nélkül is csatlakozhasson a Windows XP (SP1-2) és Mac OS X (v10.1.5 – 10.3) rendszert futtató számítógépekhez.

A Canon PowerShot A520 műszaki adatai

KÉPÉRZÉKELO
Típus 1/2,5″ CCD
Hasznos képpontok száma Kb. 4,0 millió
Színszűrő típusa Alapszín-szuro
KÉPFELDOLGOZÓ PROCESSZOR
Típus DIGIC processzor iSAPS technológiával
OBJEKTÍV
Gyújtótávolság 5,8 – 23,2 mm (kisfilmes gépre vetítve: 35 – 140 mm)
Zoom 4-szeres optikai, kb. 3,6-szeres digitális, kb. 14-szeres együttesen
Legnagyobb f/érték f/2.6 – f/5.5
Felépítés 7 lencsetag 5 csoportban (2 aszférikus lencsetag)
ÉLESSÉGÁLLÍTÁS
Típus TTL
AF rendszer/pontok 9 pontos AiAF, 1 pontos AF (középre rögzített)
AF rögzítés Be/Ki – kiválasztható
AF-segédfény Igen
Manuális élességállítás Igen
Közelpont 5 cm
EXPOZÍCIÓ VEZÉRLÉSE
Fénymérési módok Kiértékelo, Középre súlyozott átlagoló, Szpot (középpontos)
AE rögzítés Félig lenyomott exponáló gomb esetén
Expozíció kompenzáció +/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben
ISO érzékenység AUTO, 50, 100, 200, 400
ZÁR
Záridő 15 – 1/2000 mp
(1,3 mp-es és hosszabb záridok csak Kézi élességállítás és Zárido eloválasztás módban. Az 1,3 mp-es és hosszabb záridoknél a gép zajcsökkentést végez. Elofordulhat, hogy a zárido és a blende egyes kombinációi nem elérhetoek.)
FEHÉR-EGYENSÚLY
Típus TTL
Beállítások Automatikus, Napfény, Felhos, Izzó, Fluorescent (fénycso), Fluoreszcens H (magas színhomérsékletu), Felhasználói
KERESÖ
Kereso Valós képu zoom-os optikai kereso
LCD MONITOR
Monitor 1,8″ P-Si TFT, kb. 115.000 képpont
Lefedés 100%
VAKU
Módok Automata / Manuális vaku (Derítés) / Kikapcsolt vaku
Hosszú szinkronido Igen
Vörös-szem effektus csökkentés Igen
Beépített vaku hatótávolsága 45 cm – 3,5 m (nagy látószög) / 2,2 m (tele) (ISO AUTO esetén)
Külső vaku Canon High Power vaku
FELVÉTEL
Módok Automata, Programautomatika, Zárido eloválasztás, Blende eloválasztás, Manuális expozíció, Portré, Tájkép, Éjszakai felvétel, Rövid zárido, Hosszú zárido, Panoráma, Videó (hanggal)
Speciális (lombozat, havas táj, tengerpart, tuzijáték, víz alatti, party, mozgó gyerekek, éjszakai pillanatfelvétel)
Felvételi módok Egy felvétel, sorozatfelvétel, Önkioldó
Sorozatfelvétel Kb. 1.9 kép/mp(1) (a sebesség max. 8 képig tartható)
RÖGZÍTETT KÉPPONTOK / FELBONTÁS
Képméret (L)2272 x 1704, (M1)1600 x 1200, (M2)1024 x 768, (S)640 x 480, Dátum nyomtatás Levelezolap méretu lapra
Tömörítés Normál,Finom,Szuperfinom,
Videók (L)640 x 480, 10 képkocka/mp
(M)320 x 240, (S)160 x 120, 15 képkocka/mp
Videó hossza Max. 30 mp (640×480) (2)
Max. 3 perc (320×240, 160×120) (2)
FÁJLFORMÁTUM
Állókép formátum JPEG (Exif 2.2 [Exif Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] Version 1.1 kompatibilis
Videók AVI [Motion JPEG + WAVE (mono)]
Hangfájlok WAVE (mono)
KÖZVETLEN NYOMTATÁS
Canon nyomtatók PictBridge kompatibilis Canon SELPHY kompakt fotónyomtatók és PIXMA nyomtatók (az igazolványképek és a videó képkockáinak nyomtatását csak a SELPHY CP nyomtatók támogatják)
PictBridge Igen
TOVÁBBI FUNKCIÓK
Sajátgép Az indító kép és a hangjelzések testre szabása
Hangemlékezteto Képenként max. 60 mp
Intelligens helyzetérzékelo Igen
Hisztogram Igen
Nagyított megjelenítés Kb. 2-szeres – 10-szeres
Önkioldó Kb. 2 vagy 10 mp, vagy Felhasználói
Menü nyelvei Angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, egyszerusített kínai, hagyományos kínai, japán, orosz, portugál, koreai, görög, lengyel, cseh, magyar, török
INTERFÉSZ
Számítógép USB (Mini-B, PTP)
Más A/V kimenet (PAL/NTSC)
MEMÓRIAKÁRTYA
Típus Secure Digital (SD) kártya vagy MutiMediaCard kártya,
16 MB-os SD Card mellékelve
TÁMOGATOTT OPERÁCIÓS RENDSZEREK
PC Windows 98SE / Me / 2000 SP4 / XP / XP SP1-2
Macintosh OS X v10.1.5 – 10.3
SZOFTVER
Böngészés és nyomtatás ZoomBrowser EX (PhotoRecord) / ImageBrowser
Más PhotoStitch, RemoteCapture
Illesztőprogramok TWAIN (Windows 98 / 2000), WIA (Windows Me)
Képszerkesztés ArcSoft PhotoStudio
ÁRAMELLÁTÁS
Elemek (akkumulátorok) 2 db AA méretu alkáli elem vagy NiMH akkumulátor (az alkáli elemek mellékelve)
Élettartam Kb. 80 kép (3)
Kb. 300 kép (a külön megvásárolható Canon NB-2AH elemekkel) (3)
Kb. 180 perces megjelenítés (a mellékelt elemekkel)
Kb. 300 perces megjelenítés (a Canon NB-2AH akkumulátorokkal)
Hálózati áramellátás Külön megvásárolható, ACK800 adapter készlet
KIEGÉSZÍTOK
Tok DCC-80 puha tok
Vízálló / Időjárásálló tok WP-DC60 víz alatt tok (40 m), WW-DC1 súly víz alatti tokhoz
Előtétlencsék TC-DC52A 1,75-szörös tele előtétlencse,
WC-DC52 0,7-szeres nagy látószögű előtétlencse,
250D (52 mm) makró előtétlencse,
LA-DC52F közgyűrű
Vaku HF-DC1 nagy teljesítményű vaku
Áramellátás és akkumulátortöltők CBK4-200 Akkumulátortöltő készlet, NB4-200 Ni-MH akkumulátorok, ACK-800 hálózati adapter készlet
FIZIKAI ADATOK
Üzemeltetési feltételek 0 – 40 °C, 10 – 90% páratartalom
Méretek
(Sz x Ma x Mé) 90,7 x 64,0 x 38,4 mm (a kiálló részek nélkül)
Tömeg (csak a váz) Kb. 180 g

Az adatok a Canon szabványos tesztjein alapulnak.
(1) Nagy/Finom, kikapcsolt LCD monitorral
(2) A memóriakártya sebességétől és kapacitásától függően
(3) A CIPA szabványon alapján, a fényképezőgéphez mellékelt elemek és memóriakártya formátum használatával, kivéve a másképpen jelölt részeknél

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles