14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Foto Mozaik 95., 2006. március

Kivonat az újság tartalmából

Pályázatok

Események naptára

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

Fotótárlat – Móricz Simon: Moszkva tér

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Képválogatás, rendezés, selejtezés az Adobe Bridge és a Photoshop CS2 segítségével
A legtöbb digitális fotós egyszerűen csak bemásolja a memóriakártya tartalmát a számítógépe merevlemezére, és ott hagyja őket esetenkénti továbbfeldolgozás vagy kinyomtatás céljából. Addig, ameddig képeink száma nem haladja meg a néhány százat, ez nem jelent különösebb problémát, azonban nagyobb mennyiségű kép esetén ez már nem a legpraktikusabb munkamódszer. Egy kis energiabefektetéssel ennél sokkal rendezettebb módját is választhatjuk portfóliónk menedzselésének. Korábban olyan önálló alkalmazásokat használhattunk erre a célra, mint az Extensis Portfolio programja, a Phototools iMatch-a vagy az ACDSee fotómenedzsere. A Photoshop felhasználói számára a CS2 verzió megjelenése óta azonban rendelkezésre áll egy újabb lehetőség is. A programhoz csomagolt Adobe Bridge alkalmazás, amely széles tárházát kínálja a képek gyors és elegáns módon történő válogatásának, azonosításának, rangsorolásának és selejtezésének.

Fotótechnika


“A Természethez csak alázattal lehet közeledni!” / Interjú Kapocsy Györggyel
Az idősebbek még emlékeznek: volt a Budapesti Állatkertnek egy jellegzetes szakállú, nagy tudású, világhírű igazgatója, úgy hívták dr. Anghi Csaba. Állatkertünk professzora nemcsak az állatokhoz értett kiválóan, hanem az emberekhez is. Különlegesen tehetséges fiatal kollégákkal vette körül magát. Közéjük tartozott az akkor még igencsak fiatal, ám tudományos és fotós körökben már elismert Kapocsy György is.


Gehring János: Az infrafotográfiáról / Mesebeli világ
Az infra fényképezés egyre népszerűbb hazánkban is. A rendszerváltás előtti időszakban gyakorlatilag hozzáférhetetlenek voltak ezek az anyagok, hiszen szerepeltek azon a bizonyos COCOM listán, emiatt nem lehetett hivatalosan importálni őket. Ez a fő oka annak, hogy nem tekint nagy hagyományokra vissza hazánkban ez a fotográfiai műfaj. Tőlünk nyugatabbra nagyon elterjedt, annyira, hogy komoly szakkönyvek jelentek meg pl. infra személyfényképezésről vagy éppen tárgyfotózásról. Ez a kis cikk természetesen közelről sem próbál konkurálni ezekkel a komoly szerzeményekkel, hanem inkább egy rövid, de mégis átfogó képet szeretne adni az infra fényképezés legfontosabb részeiről.


Naplemente után / Az éjszakai fényképezés technikai választéka
Sorozatunk első részében az éjszakai városfényképezést érintettük, nem beszéltünk azonban a filmválasztékról, a digitális fényképezésről, valamint az esetleges vakuhasználatról. Esti képeink témájául bármit választhatunk, így a város, a táj mellett akár embereket is lencsevégre kaphatunk.


Fotós szemmel / Fele-fele világ

Hagyárossy Gyula: Fénymérés / A helyes mód megválasztása
Sorozatunk első részében áttekintettük a fénymérés rövid történetét. Ezután megismerkedünk a hobbifotósok, fotóamatőrök által leggyakrabban használt kézi fénymérőkkel, félautomata, automata, programvezérlésű fényképezőgépekkel, működési sajátosságaikkal.


Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / A Leica irányt szab
Sorozatunk két előző részében azt fejtegettük, hogy a múlt század első felében forradalmian megváltozott a fotográfia. Megújult a technika, megváltozott a fényképezők táborának összetétele, új műfajok jelentek meg, és megkérdőjeleződött sok olyan szabály, amelyik korábban változhatatlannak látszott. Nem túlzás, ha az akkori földindulást összehasonlítjuk a maival, a digitális térnyerésével. S nagyon úgy fest a dolog, hogy akkoriban is szinte minden megváltozott ugyan, de a fényképezés maga élt és virult, ahogyan ma is.

Újdonság


Canon Digital Ixus Wireless


Sigma 17-70 mm F2,8-4,5 DC Macro


Olympus FE-130 és FE-140, SP-320, FE-115, FE-150 és FE-160

Fotófelszerelés


Teszt / Egyből négy: bridge kamerák
Napjaink korszerű digitális bridge kamerái szinte semmiben nem különböznek tükörreflexes társaiktól. A “szinte” leginkább az objektív cserélhetőségének hiányát jelenti, ez azonban a fotózási helyzetek nagy részében nem is igazán szükséges, hiszen e fényképezőgépeknél nem ritka a 15-20-szoros átfogású zoom, melynek gyújtótávolság-tartománya szükség esetén előtétlencsékkel is kiterjeszthető. Előnynek tekinthető az is, hogy a képérzékelő szenzor védett helyen van, nincs szükség a tisztítására, továbbá a felcsapódó tükör sem kelt a képminőséget befolyásoló rezgéseket, és hiánya lehetővé teszi a kereső helyett a nagyméretű LCD kijelző fényképezés közbeni használatát. Hátrány lehet viszont az elektronikus kereső, melynek képminősége nem mindig megfelelő, továbbá az általában manuális átkapcsolás a kereső és a monitor között. Ebben a kategóriában az árak már vetekszenek a DSLR fényképezőgépek áraival, így – bár a most vizsgált valamennyi gép a kategória tetején helyezkedik el – a választás közöttük nem pár hétre-hónapra szóló döntés, ezért érdemes a finomságokra is odafigyelni.

  • Samsung Pro 815
  • Sony Cyber-shot DSC-R1
  • FujiFilm FinePix S9500
  • Panasonic Lumix DMC-FZ30

Mozaik


Sztár-fotó / Lipcsei Betta modell
A divatvilág ragyogása sok fiatalt elvarázsol, a sikert azonban itt sem adják könnyen. Lipcsei Betta két éve döntött úgy, megpróbálja. A gyönyörű, zöld szemű hölgy spanyol, török, görög, német és magyar katalógusokban szerepel, a hazai közönség azonban immár a mozikból is ismerheti: a Fej vagy írás című filmben láthattuk.


Dr. Kalotás Zsolt: Természetfotózás etikusan
Napjainkban a természetfotózás aranykorát éljük. Hogy a természetfotó manapság ilyen nagy népszerűségnek örvend, annak egyik oka eltűnő természeti szépségeink iránti nosztalgiában, és sokszor a reménytelennek tűnő jövőképünktől való elfordulásban gyökerezik. A természet megörökítése ilyen esetekben olyan modern viselkedési formában megnyilvánuló atavisztikus jelenség, amely önmagában is bizonyítja, hogy az ember a természet része. Az ember ugyanis képes cselekedeteivel jelentősen megváltoztatni a természetes folyamatokat, képes átalakítani környezetét, képes fajok kiirtására és képes bölcs együttélésre is a természettel.


Szarka Klára: Képrejtvény / A száguldó fotóriporter / Szigetváry Zsolt: Utolsó csapolás Diósgyőrben
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Szigetváry Zsolt fotóriporter titkát firtattuk. Mivel az interjú alanya és készítője hosszú évek óta ismerik egymást, az olvasó elnézését kérve, tegeződnek a beszélgetés közben.

Fotóelmélet


Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / A hangsúly és az egyensúly
Már korábban szóba került, hogy jó fotográfiákon mindig találunk, sőt megtalálunk egy olyan foltot, felületet, alakzatot vagy színt, amelyik odavonzza a tekintetet, s csak ezután kezdjük megnézni a képet. De az is lényeges, hogy a fotónak ez a része fontos eleme legyen az egésznek és a kompozíció centrumaként a képi tartalom főmondanivalóját emelje ki, testesítse meg.

Beszámoló


Sajtófotó 2005
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett XXIV. Magyar Sajtófotó pályázatra és kiállításra összesen 266 szerző pályázott, 7665 darab felvétellel. A zsűri elnöke Kiss-Kuntler Árpád volt, tagjai: Batha László, Farkas József, Felvégi Andrea, Manek Attila, Szalai András, Ujvári Sándor.

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles