13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Mit tegyünk, hogy képeink biztosan elpusztuljanak? És mit, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek? 2.

2. Tartsuk válogatás nélkül egy helyen a pozitívokat és negatívokat, eredetiket és másolatokat, mert így biztosabb, hogy nem tudjuk őket értéküknek megfelelően kezelni. Ha lehet iratok, tárgyak, relikviák is legyenek a fotók mellett, úgy kevésbé unalmas dolgozni velük.

– A pozitív képeket méret szerint válogatva, egyenként savmentes zacskóban, paszpartuban, palliumban, azokat savmentes kartonból készült dobozban vagy fémszekrény fiókjában, a kisebb méreteket állítva vagy lógatva, 30x40cm-nél nagyobb méretűeket fektetve kell tartani. Az adatokat kizárólag puha ceruzával írjuk fel a tartóra. A reprodukciókat, másolatokat, iratokat, egyéb dokumentumfajtákat elkülönítve kell tartani a fényképtől. Ami jó az egyiknek, majdnem biztosan káros a többinek.

– Az albumokban tárolt képek gyorsabban mennek tönkre, mint a külön konzerváltak. Ártalmas az aranyozás bronzpora, a savas előzékpapír, a dörzsölés okozta felületi behatás. Mit tegyünk, ha az albumokat eredeti állapotukban akarjuk tartani? Vagy kivesszük az eredetiket, s helyükbe fakszimile másolatokat teszünk, miközben az eredeti képeket savmentes tartókban őrizzük. Vagy kivesszük a képeket, konzerváló csomagolásba tesszük, de pontosan összeszámozzuk az album lapjaival, hogy az eredeti állapot szükség esetén rekonstruálható legyen.

Vagy benne hagyjuk az albumban őket, s arra gondolunk, ha eddig elvolt, azt a néhány évet ami a nyugdíjunkig még hátravan, biztos kibírja.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles