8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

[Eifert János beszámolója] A pesti plázs és a tengerek titkos világa

Dombovári Tibor kiállítása 2004. augusztus 29-ig látogatható

Másodszor fogadja a “homokozni vágyókat” a pesti plázs, a rakpart(y) a város szívében, az Újpesti alsó rakparton, a Margit híd és a Dráva utca közti területen, augusztus 29-ig. Tavaly egymillióan látogattak ki a Budapest Plázsra, amely az idén is nagyszabású szabadidős és kulturális programok bűvkörébe vonja az embereket. Ma délután francia utcai színházi parádéval, óriásbábok felvonulásával kezdődött a programsorozat, és az első hét a francia szellemiség jegyében zajlik majd. Sok más eseményt is terveztek, amelyek közt a sport is jelenik majd meg a “pesti Riviérán”. Óriáskivetítőkön figyelemmel kísérhetik majd az athéni olimpiát. A Junior Plázson, a Relax Plázson és a Sport Plázson minden korosztály számára, ezres nagyságrendben megindult az élet, de az Art Plázs sem volt eseménytelen: Papp Gábor, a National Geography Magyarország főszerkesztője Dombovári Tibor: Tengerek titkos világa című kiállítását nyitotta meg és mondhatjuk, ez sem vonzott kevesebb embert, mint a többi zóna. Nem véletlenül: Dombovári Tibor – nemzetközi elismerései alapján – a világ egyik legjobb víz alatti felvételekre specializálódott természetfotósa.

A kohómérnöki diplomával rendelkező fiatalember sokáig Miskolc leghallgatottabb magánrádiójának, a Nonstop Rádiónak az ügyvezetője, társtulajdonosa volt, 2001 óta pedig szabadúszó természetfotós. A váltást hosszú évek előzték meg, hiszen a természettel való kapcsolata már a gimnáziumi éveiben a Természetjáró Körrel, a közös kirándulásokkal, hegymászással, amatőr fotózással kezdődött. A víz alatti fényképezésre 1985-ben, Kubában, a Karib-tengeren hangolódott rá, azóta is a korall-tengerek világa vonzza leginkább. Tíz alkalommal búvárkodott Kubában a Karib-tengeren, többször volt Pápua-Új Guineában, Egyiptomban a Vörös-tengeren, Dél-Koreában a Dél-Kínai tengeren, de fényképezett Ausztrália keleti és nyugati partjainál, Dél-Afrikában, Cipruson, Spanyolországban, Malajziában, és nyaranta Horvátországban az Adrián is.

Dombovári Tibor víz alatti felvételei nemcsak az érdekes témaválasztás és a technikai szempontból kifogástalan megjelenítés miatt különlegesek: a művészet és mesterség tökéletes összhangban jelenik meg. A tehetség, a különleges látásmód vele született, a szükséges technikát maga alakította. Először maga készített tokot a fényképezőgépéhez, és bütykölt hozzá mindenfélét. Ezek nem váltak be. Rájött, csak megbízható felszereléssel lehet eredményes, ezért gondosan választja ki eszközeit. Az osztrák Subal vízhatlan tokjait használja a Nikon márkájú fényképezőgépeihez, rövid gyújtótávolságú objektívekkel. A félénkebb állatok megközelítéséhez ezek enyhe tele-hatású változatát használja. A víz alatti fényképezés technikájánál alaptétel a téma jó megközelítése, mert a víz, amely mint egy óriási kék szűrő “működik”, elnyeli a többi színt. Nagy távlatból ezért minden kék, és ahogy közeledünk a témához, egyre tisztulnak a színek. Ezért ügyel a megfelelő típusú, melegebb hatású film kiválasztására. Nem tokozott vakut, hanem kimondottan a víz alatti fényképezéshez gyártott nagyteljesítményű, 4000 Kelvin színhőmérsékletű villanókat használ.

Képeit a német SAVE-Bild ügynökség forgalmazza, gyakran jelennek meg különleges természetfotói rangos nemzetközi folyóiratokban, szaklapokban. Számos világversenyen a legirigyeltebb díjakat nyerte el. A Búvárfotózás 100 éves történetét bemutató nemzetközi kiadványban az egyetlen közép-kelet európai búvárfotósként szerepel. A National Geographic Magyarország fotósa. Kell ennél több?

Eifert János

Budapest, 2004. augusztus 8.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles