13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Mit tegyünk, hogy képeink biztosan elpusztuljanak? És mit, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek? 14.

14. Meg se nézzük a raktárba kerülő új szerzeményeket, legyenek nyugodtan porosak, penészesek, majd letakarítja, akinek szüksége lesz rá.

– Sose vigyünk a raktártérbe ellenőrizetlen, tisztítatlan anyagokat.

  • A gombák spórái szinte mindig és mindenütt jelen vannak a levegőben, de csak magas páratartalom hatására kezdenek növekedni és szaporodni. A penészgombák a 20 C° feletti hőmérsékletet, a 60 %-nál magasabb relatív páratartalmat, a savas táptalajt kedvelik. A penészes, kártevővel fertőzött képeket azonnal el kell különíteni a többitől, s restaurátor gondjaira bízni. A leggyakrabban előforduló kártevő az ún. kannapenész (aspergilus), mely szürkésfekete foltokban tenyészik a kép felületén, valamint a penicilium-gombák. A rovarkártevők előszeretettel fogyasztják a zselatint, keményítőt, savas anyagokat tartalmazó ürülékük pedig tovább pusztítja a képet.
  • A beérkezett képek ideiglenes tárolása, átvizsgálása, megtisztításuk a durva szennyeződésektől, olyan helyiségben történjék, amely térben is elkülönül a gyűjteménytől.
  • Tartsuk tisztán a raktárakat, kutatóhelyiségeket. A közönséges háztartási por minden fotó esküdt ellensége. Ne szellőztessünk az utca felé a szabadba. A légkondicionálás, vagy a klimatizálás a beépített (és megfelelő időközönként tisztított) szűrőkkel kellő védelmet nyújt. A vitrinekben, tárlókban, raktári szekrényekben tálcákon elhelyezett aktív szén vagy szilikagél a gáz halmazállapotú légszennyezők és a felesleges légnedvesség egy részét szintén leköti. Ezek cseréjéről, tisztításáról se felejtkezzünk el. Kapható egy, az Agfa által kifejlesztett jelző- vagy őr-fólia, amely a levegőbe került káros anyagok hatására elváltoztatja a színét. Tanácsos néhányat elhelyezni a raktárakban, kiállítótermekben.
  • Célszerű hidegpadlós terekben tárolni a képeket. Kerülendő a lakkal, más anyaggal kezelt parketta vagy padló, a linóleum.

– Frissen épített raktárakba egy ideig ne tegyünk műtárgyakat. A cement és a beton finom pora a légnedvesség hatására kártékony lúgos bevonatot képezhet és a frissen festett, bevont felületekből párolgó oldószerek is veszélyeztetik képeinket, tárgyainkat. Frissen festett helyiségekbe, tárolóhelyekbe se engedjünk fotográfiát. Optimális esetben is egy hónap kell, hogy a friss festékek által kibocsátott peroxidok szintje a nagyon károsnál kicsit lejjebb kerüljön.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles