13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Öröm vagy üröm egy jubileum?

Tiltakoznak a fotósok az Arany Lencse kisajátítása miatt

Megalakításának tízéves évfordulóját ünnepelte december 24-én a Zlatno Oko Vizuális Kultúrközpont, mely alkalomból díjakat is adtak át a legsikeresebb kiállítóiknak és munkatársaiknak. Normális körülmények között szép gesztusnak is tartanák ezt a művészek, de az öröm ismét ürömmé változott a fotósok szemében. Egyszerűen csak azért, mert azt tartják, nem illik más tollával ékeskedni. Erre hívta fel a közvélemény figyelmét Borivoj Mirosavljevic fotóművész szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében.
Lassan egy évtizede gyűrűző botrányok elevenednek fel szavaiból, hisz állítása szerint az 1993-ban megalakult Zlatno Oko Vizuális Kultúrközpont nem éppen tisztességes módon, a törvényeket kijátszva, a térség két, fotó- és filmművészet terén legjelentősebb társadalmi szervezetének megszüntetésével, ingóságainak és ingatlanainak bekebelezésével jött létre. Megalakításával megszűnt a balkáni térség legrégibb, az 1901-ben megalakított Újvidéki Fotóklub, és az 1960-as évek elején alapított Branko Bajic Fotó-, Film- és Videoklub, melyek a város és a környék legjelentősebb fotóművészeit tudhatták tagságuk között. A Branko Bajic klub 1961-től Arany Lencse néven évente kiállításokat és díjakat ítélt oda, melyet csak a legtehetségesebb, köztük számos nemzetközileg is elismert fotóművészek érdemelték ki. A nemzetközi és világszervezetek támogatását élvező Arany Lencse fotóművészeti díj egyike volt a legrangossabbaknak, ami nemcsak az azt kiérdemlő fotósoknak, hanem annak a szervezetnek a hírnevét is öregbítette, melyben kiosztásra került. A két fotó- és filmszervezeti szervezet vagyonának egybeolvasztásával és hírnevének ellopásával alakult Zlatno Oko azonban mélységes csalódást okozott a fotósoknak, hisz az elmúlt évtized során nemcsak a több mint 40 éves, felbecsülhetetlen értékű archívumát dobták ki a szemétre, hanem kitiltotta soraiból és tagságából az összes fotóst is, aki felemelte a szavát. A hagyományok továbbéltetésének ígéretével tíz évvel ezelőtt alakult Zlatno Oko egyszerű képtárrá, galériává degradálódott, ahol adómentes műkereskedelem folyik – mondják a tagságból kizárt, a közgyűlésekről rendőrséggel eltávolított fotósok. A megnyert bírósági perek során, a két feloszlatott fotó- és filmszervezet visszakövetelte tulajdonát.
Az ügy állítólag már a végrehajtás folyamata előtt áll. A fotósok nem tudják, meddig lehet országunkban ilyen körülmények között egy ilyen végrehajtást elodázni, addig sem tartják azonban tisztességesnek, hogy a valamikori klubjuk vagyonát és hírnevét kisajátító szervezet rangos díjuk nevével fémjelezve jubileuma és díjátadása alkalmából idegen tollakkal ékeskedjen.

M. E.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles