8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

FotóMozaik 62 – 2003. június

  • Pályázatok
  • Kiállításról kiállításra
  • Események naptára
  • Fotó Piac
  • Börze
  • Kedvezménykuponok
  • Terjesztő szaküzletek

Kuriózum

  • úti beszámoló / Buzás Balázs: A kajmánfotózás rejtelmei

Minden évben elmenekülök a tél elől. útjaim kivétel nélkül a trópusokra vezetnek, de ezek között is szelektálok. Igyekszem olyan helyekre eljutni, ahol még érintetlen őserdőket és minél több állatot találok. Ezen utak egyike volt néhány éve Peru. Erről az országról mindenkinek a Machu Pichu és a Nazca-fennsík jut eszébe. Bevallom, ezeket a nagyszer helyeket nem láttam. Döntenem kellett. Vagy végigjárom a turisták által kedvelt látnivalókat, vagy elrepülök Iquitosba, és Amazónia síkvidéki esőerdeiben bóklászom egy hónapig. Természetfotós számára ez nem kérdés. Irány Amazónia.

Kiállítás

  • XII. Aktfotó-kiállítás, Szentes

A XII. Aktfotó-kiállítás megtekinthető 2003. május 27-től június 21-ig, a Szentesi Művelődési Központ galériájában (Szentes, Kossuth tér 5.). Az ünnepélyes megnyitó és díjátadás június 14-én, 15 órakor lesz. A kiállítás anyaga tovább vándorol, különböző városokban látható majd.
Minden tematikus pályázat, kiállítás szervezi folyamatosságra törekszenek. Vannak kezdeményezések azonban, amelyek vagy az érdeklődés hiányában, vagy szervezési ügyetlenségek, színvonaltalanság, akár a támogatás elmaradása miatt elhalnak. A szentesi aktfotópályázat tizenkettedszer került meghirdetésre, és a 85 szerzőtől beérkezett 465 alkotás alapján mondhatom, sem az érdeklődés hiánya, sem a színvonaltalanság miatt nem fenyegeti az elhalás.

Fotótárlat

  • – A kaland nyomában
  • – Régi német gépek – mai magyar képek
  • – A természet által teremtett világ
  • – Az ember által teremtett világ
  • – Diákok fényképezőgéppel

Fototechnika

  • Interjú / “Mindenhol lehet érvényesülni, de sehol sem könnyebb vagy nehezebb” / Interjú Richweisz Péter fotográfussal

Richweisz Péter a fotóművészek új generációját képviseli, számára az álló- és a digitális mozgókép egyaránt a repertoár részét képezi. évek óta Londonban él és dolgozik, gondolhatnánk, könnyedén. Ha azonban kissévisszatekintünk, és a divatbemutatók pár négyzetméteres standján szorongó több száz fotósra gondolunk – azaz egykori mindennapjaiból idézünk -, már nem is olyan biztos ez az állítás.

  • íráskép / Kiss Imre: Virágerdő
  • Canon info
  • Fototechnika / Fotózás utazás közben I.

Az újságban immár rendszeresnek mondhatóa különböző úti beszámolók megjelenése. E cikkek sokszor nem a bemutatott képek születésének technikai mikéntjére, hanem egy országra, egy területre hívják fel figyelmünket. Jó képekért azonban nem feltétlenül kell a világ végére utaznunk. Bár az egzotikus környezet kétségkívül nem hátrány egy úti fotó esetében, még a legérdekesebb helyszíneken is születhetnek tucatképek, és akár a szomszéd megyében is szenzációs felvételek.

  • összefoglaló / Az igazi multimédia

Leica és Kodak diavetítők

A fotográfia, bevalljuk vagy sem, a felvételek elkészítésének módját tekintve mára gyakorlatilag két, egymástól jól elkülöníthető részre szakadt. A hagyományos és analóg felvételtechnika párhuzamosságát jól mutatja, hogy a filmre készített képek végfelhasználása gyakran – szkenner közbeiktatásával -számítógépen történik. Felvételeink prezentációjára éppúgy kétféle módon nyílik lehetőség (leszámítva természetesen a papírképeket): digitális vagy szkennelt állományok esetében projektor, diánál pedig diavetítő jöhet szóba. Bár az utóbbiakról mostanság nem sok szóesik, azért a gyártók tartják a lépést. Mind professzionális, mind hobbi célokra számos típus közül választhatunk. írásunkban a Kodak és a Leica főbb termékeit ismertetjük.

  • Eifert János: Az én oldalam / Aktfotográfia 3.

Korábban már beszéltünk a tudomány és művészet, a hit és a művészet, valamint a művészetek és fotóművészet kölcsönhatásairól. Az aktfotográfia majd mindegyik korszakára jellemző a képzőművészet és a tánc, valamint a tudomány bizonyos “tapasztalásainak” átvétele. Ezek rendszerint “kölcsönösségi alapon” történnek, hiszen a visszahatások is kitapinthatók. Sokszor a műfaj szépségét, különleges értékeit éppen ezek a kölcsönhatások, finom átmenetek, átfedések és a különböző irányból történő megközelíthetőség jelenti.

  • Kerekes Gábor: Camera obscura gyakorlati kivitelezése

Egy korábbi számunkban már foglakoztunk a camera obscura törvényszerűségeivel, szabályaival. Ebben az írásban a lyukkamera gyakorlati kivitelezését szeretnénk bemutatni.

  • Jesztl Jenő: Fotolabor otthon…

A fényképezésből való megélhetésre (vagyis a tudatosan vállalt profizmusra) az ipari szakiskola készíti fel tanulóit, mégpedig azonos hangsúllyal a felvétel készítésének, valamint a felvétel kidolgozásának tudnivalóira. Az “iparosnak” ugyanis egyformán kell értenie mindkettőhöz.

  • Mitől lehetne jobb?

Portré

  • Képes portré / Molnár Ferenc
  • Tehetséges fiatal / Fekete Béla

Digitális világ

  • Szoftverbemutató / Seszták István: A szabadság érzése! – Macromedia Freehand MX

Múltidéző

  • Kincses Károly: Egy név – 1 kép / Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Strasszer András

… Az igazán rossz az, hogy a szekrényben még ott vannak a kabátjai, de már többé nem veszi fel őket, hogy az ágya mostantól mindörökre üres marad, hogy a Nikonjába már nem fűz több filmet, s mindaz, amit alkotott, nélküle kevesebbet ér lett, szellemi termékből, lélekből tárgy. Tárgy, amivel foglalkozni kell. Helyette. Helyette is. Mert az nem igazság, hogy valaki csak úgy nyom nélkül elmúljon közülünk. Ezt senki nem akarhatja magára nézvést. Jólenne majd az utolsó előtti pillanatban arra gondolni, hogy nem éltem hiába, tettem valamit, hagyok magam után ezt és azt. és ha lehet megkérek, megbízok valakit, valakiket, hogy… Vagy ha nem kérek meg senkit, valakinek akkor is meg kell tennie. és én azt gondolom, minden fotós barátommal, ismerősömmel, akit tartok és tartottam valakinek, azzal szemben becsületbeli ügyem, hogy ha más nem, akkor legalább én megtegyem. Hogy én ne engedjem meg, hogy ne beszéljenek róla többet. Mert a jelen és jövő idejű beszédnél – képzeld, holnap találkozom a Strasszerral -, szörnyűbb a múlt idejű – emlékszel, amikor a Strasszer? De a legrosszabb és legigazságtalanabb a hallgatás.

  • Fotótörténet / Szarka Klára: Kis magyar fotósajtó-história

A Foto Mozaik éppen most ünnepelte ötödik születésnapját. Akiknek nincsen sok fogalmuk a hazai fotográfiai sajtó mai és múltbeli helyzetéről, el is csodálkozhatnak, miért olyan nagy dolog az, ha Magyarországon egy fényképészettel foglalkozó folyóirat megéri a nagycsoportos óvodások korát. ám, akik egy kicsit tájékozottak, ne adj”isten maguk is próbálkoztak azzal, hogy a honi fényképezők kezébe szaklapot adjanak, azok csöndben kalapot emelnek a Foto Mozaik elmúlt fél évtizede előtt.

Fotofelszerelés

  • Teszt / Tamron AF 19-35 mm/3,5-4,5

A fényképezést a világ legelterjedtebb hobbijaként tartják számon. Igen népes tábora van, beleértve az amatőr és profi fotósokat is. A jelenlegi piaci kínálat szinte felsorolhatatlan mennyiség termékkel próbál meg a fogyasztók kedvében járni, az igények legteljesebb figyelembevétele mellett. Fotográfiai eszköztárunk egyik fontos, ha nem a legfontosabb szegmensét az objektívek képezik. Hiába rendelkezik ugyanis valaki profi gépvázzal, ha nem a megfelel objektívet illeszti rá, nem sok értelme volt a ráfordításnak.

  • Teszt / Canon Digital IXUS 400

A Canon új digitális, ultra kompakt, 4,1 millió pixeles CCD-vel rendelkező gépét először meglátva elsősorban a ni felhasználók jutottak eszembe. Hihetetlenül kicsi, de masszív felépítés fényképezőgép, mely egy ingzsebben is elférne, ha súlya nem húzná le viselőjéről, ráadásul igényes formatervezés és szolid külső jellemzi. Rozsdamentes acél burkolata a kisebb ütődéseknek is ellenáll, így gépünk elvileg bárhol bevethet, de dzsungelbeli kipróbálására nem volt időm.

  • Teszt / Az Exilim sztori folytatódik… / Exilim EX-S3

A Casio bankkártya méret Exilim sorozatának EX-S3 nevű változatával ugyan 59. számunkban már foglalkoztunk, de a fényképezőgépre ezúttal kissé a gyakorlat oldaláról is visszatérünk.

újdonság

  • Shortcut S-Spline 2 / Shortcut I-Tricks 2
  • újdonságok a Minoltától

Előző számunkban korántsem értünk a Minolta újdonságainak végére. Hátramaradt két, funkcionalitását tekintve hasonló, kivitelezését tekintve azonban mégis oly más fényképezőgép. A 3,2 megapixeles Dimage Xt esetében a Minolta is napjaink trendjét követte, vagyis még több funkciót még kisebb vázba zsúfolt. így fordulhatott el, hogy a gép még elődjénél, a Dimage Xi-nél is kisebb. Napjaink eszeveszett miniatürizálása mellett ugyanakkor jó látni, hogy a gyártók nem tettek le teljesen az emberléptékű digitálisok készítéséről. Példa erre a Minolta második újonca, az F200, mely bár 11 cm-es hosszával és 185 grammos tömegével nem mondható nagy darabnak, mégis kényelmesen hordozható, és igazi fényképezőgép benyomását kelti.

  • Képolvasás tér- és időbeli korlátok nélkül

A képalkotási és nyomtatási portfóliólegújabb tagjának kompakt mérete rugalmas hálózati működéssel párosul. A HP terméke irodai és otthoni felhasználásra egyaránt alkalmas, hálózatba kapcsolhatótöbbfunkciós nyomtatási és képalkotási eszköz.
A HP PhotoSmart 1200 fotószkenner ideális megoldást kínál minden, a vizuális emlékek egyszer beolvasására és megosztására vágyó fotográfusnak, akár számítógép közbeiktatása nélkül.

Fotoelmélet

  • Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / A forma tartalma

Eddig a tartalom kérdéskörét részleteztük, annak a sarokigazságnak a fényében, hogy ti. a tartalom és forma kettőssége és egysége a műalkotás, a jó kép, a hatásos fotográfia legfontosabb tényezője. Kialakult azonban két szélső pólus, vannak ti. akik a tartalom (mondanivaló), mások pedig a forma (a “hogyan”) elsődlegességét vallják. A vizualitás világában ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vagy az ábrázolás (a mit), vagy a formálás (a hogyan, a kompozíció) a dönt, ahelyett, hogy e két momentum egyensúlya, egysége – szinte egybeolvadása -dominálna.

  • Jesztl Jenő: Közelfényképezés / Fényképezzünk közelről is…

Előző számunkban már jeleztük, hogy folytatásunkban tárgyalni fogjuk az oldalarányok értékeinek hasznosíthatóságát a közelfelvételek, illetve reprodukciók készítésének gyakorlatában.

Beszámoló

  • Wagner István: árverési hírek

Magyarok a Sotheby”s New York-i aukcióján

Két menetben tartotta a londoni székhely Sotheby”s amerikai kirendeltségén legutóbbi fotográfiai árverését április 23-án. Délelőtt az első 120 tételben nem akadt hazai vonatkozású anyag a 19. századi felvételek között, délután viszont a további 170 tételben fél tucatnyi magyar fotográfia szerepelt két, külföldre szakadt és ott világhírűvé vált hazánkfia – Martin Munkácsi, valamint AndréKertész – jóvoltából, és egyetlen kivétellel sikerült valamennyit értékesíteni.
Fotótörténeti tárlat a bécsi Albertinában
Egy évtizede kezdték a világhír osztrák gyűjtemény klasszicista palotájának rekonstrukcióját, így aztán nem csoda, hogy március 15-ei újranyitása óta nemcsak a tágas előcsarnokban, hanem szabadtéri teraszán is hosszan kanyargó sorokban áll a tömeg a hétvégeken, a bejutásra várva. Az pedig a fotóművészet egyenrangúságának elismerését jelenti, hogy egyik indítótárlatát A szem és a kamera címmel, A fotográfia története alcímmel épp a fényképezésnek szentelték. Ráadásul az Albertina saját tulajdonából rendezték az egészet, mivel könyvtárában korai anyagot már régóta tároltak, a fényképgyűjtemény négy évvel ezelőtti hivatalos alapításától pedig a későbbi periódusokkal is tovább fejlesztették, újabb beszerzésekből. Manapság 50 ezer darabból állókollekciójuk nemzetközi viszonylatban is elismerésre méltó.

  • Mistral ComputerWorld – Teszteredmény: elégtelen

Olvasóink sokszor találkozhatnak lapunkban különféle tesztekkel, ahol szerkesztőségünk által kipróbált termékekről írjuk meg a véleményünket. A digitális fényképezés terjedésével a számítástechnikai szaküzletek is szükségszerűen a fotósok reflektorfényébe kerültek. Lapunk olvasói bizonyára érdeklődéssel olvassák tehát szerkesztőségünk véleményét egy hazai számítástechnikai üzlethálózatról, amelyet – noha eredetileg nem ez volt a szándékunk -leteszteltünk.
A Mistral ComputerWorld üzlethálózata Budapestre és néhány vidéki városra terjed ki. Termékkínálata széles palettájú, árai aránylag elviselhetőek, a kiszolgálás is elfogadhatólenne, HA…

  • Alkotói ösztöndíj
  • Magyar sikerek külföldön
  • Napos fotókiállítás
  • Szaktudás és önkifejezés
  • XX. Mafosz Szalon
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles